„Enne Safronovi asja uurimise lõpuleviimist esitati uus lõplik süüdistus. Lisaks Tšehhi luure esindajale informatsiooni edastamise episoodile tekkis veel üks: juurdluse versiooni järgi edastas Safronov 2015. aasta detsembris politoloog Demuri Voroninile mingit informatsiooni Venemaa relvajõudude tegevuse kohta Süürias, mille see saatis omakorda edasi Šveitsi Zürichi ülikooli ja Saksamaa BND (Bundesnachrichtendienst – Saksamaa välisluureteenistus – toim) esindajatele,” ütles Pavlov.

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) arvates võidi neid andmeid kasutada Vene vägede Süürias tegutsemise analüüsimiseks, teatas advokaat.

„Süüdistuse järgi maksis Voronin Safronovile tasu summas 248 dollarit,” ütles Pavlov.

Pavlovi sõnul on Voronin pärast kinnipidamist andnud juurdluse jaoks kasulikke ülestunnistavaid ütlusi.

Nii Voronin kui ka Safronov on riigireetmises süüdistatuna vahi all. Varem ei olnud advokaadile teada, et nende asjad on omavahel seotud.

Avalike andmete järgi on Voroniniga sama ees-, isa- ja perekonnanimega isik ettevõtte Resost asutaja. See tegeleb äritegevuse ja juhtimise alase konsulteerimisega. Veebilehel on öeldud, et ettevõte tegeleb poliitiliste ja majanduslike protsesside analüüsi ja hindamisega Ida-Euroopas, poliitilise konsulteerimise ja mänedžmendi ja äriplaneerimisega ning koostab analüütilisi ettekandeid.

Safronov vahistati 2020. aasta 7. juulil. FSB teatas, et teda süüdistatakse salajaste andmete edastamises Venemaa sõjalis-tehnilise koostöö kohta ühe NATO riigi salateenistusele.

Advokaatide sõnul kahtlustavad uurijad Safronovit töös Tšehhi eriteenistuse heaks alates 2012. aastast. Asi puudutab informatsiooni relvatarnete kohta Aafrika riikidele.

Andmete lõplik saaja oli uurijate väitel USA. Oma süüd Safronov ei tunnista.