Riigi valimisteenistus kinnitas Delfile, et just Sooäär on see, kes peab täna tagasiastumisest teatanud kultuuriminister Anneli Oti avalduse tõttu koha riigikogus ja Keskerakonna fraktsioonis loovutama. Poliitik pääses parlamenti mullu pärast keskerakondlase Kalev Kallo süüdimõistmist korruptsioonikuritegudele kaasaaitamises.

Sel ajal oli ametis veel eelmine, Jüri Ratase valitsus. Varem Toompeal Reformierakonna nimekirjast valitud rahvaesindajana töötanud Sooääre pääs riigikokku algas haridus- ja teadusministri ametit pidanud Mailis Repsi tagasiastumisest pärast mullu puhkenud ministeeriumi vara enda kasuks pööramise skandaali. Uueks haridusministriks sai senine riigihalduse minister Jaak Aab, kelle asendajaks riigihalduse ministrina sai omakorda Anneli Ott. Kuu hiljem saabus riigikohtust Kallo süüdijäämist kinnitav otsus, mis avas Sooäärele tee riigikokku.

Tema pääs Toompeale äratas suurt tähelepanu, sest parajasti välisteenistuses töötav mees andis algselt märku, et on riigikokku minemisega seoses kõhklev. Sooääre otsus parlamendis tööle asuda tähendas, et lõpu sai toonase koalitsiooni plaan sätestada põhiseadusega abielu mõiste nii, et samasoolistele paaridele seda laiendada ei saaks. Kallo lahkumisega see protsess sisuliselt rauges, sest erinevalt Kallost oli Sooäär sellisel kujul referendumile vastu. Et vastu oli ka mitmeid Isamaa saadikuid, jäi toonase koalitsioonipartneri EKRE suureks prioriteediks olnud eelnõu vastu võtmata.

Olukorras, kus ei Jüri Ratas ega Anneli Ott ei ole enam valitsuse liikmed, tuleb tal asendusliikmena saadud kohast loobuda. Sooäär võib jääda riigikogu liikmeks edasi, kui Keskerakonna uueks kultuuriministriks saab keegi, kelle parlamendist lahkumise tõttu tuleb asendusliige taas Keskerakonna üleriigilisest nimekirjast, mille kaudu ta eelmiselgi korral riigikokku pääses.

Seaduse kohaselt saab Sooäär lahkumishüvitise, mis on võrdne riigikogu liikme kolme kuu palgaga ehk rohkem kui 13 000 euroga.

Jaga
Kommentaarid