Striks on erialalt patoloog ja viib läbi COVIDisse surnute lahkamisi.

„Lahkamisel näed, millised koroonahaige kopsud välja näevad. Need on kõvad, meenutavad rohkem tsirroosiga maksa, mitte kopse. Seal on selline fibroos... Sellepärast, kui me „rasked” juhitavale hingamisele paneme, ei saa isegi see kopsu laiendada, see on nii kõva...” rääkis Striks.

Enne pandeemiat ei olnud Striks midagi sellist näinud.

„Loomulikult mitte! See oli ka minule uudis... Need kopsud on sellised rasked, nendega on lihtsalt võimatu hingata, seal ei ole alles jäänud terveid kudesid, ainult fibroos. Need on nii kõvad kopsud, et neid on isegi [lahkamisel rinnakorvist] raske välja võtta. Sellistega hingata ei saa! Seetõttu antakse sellistele haigetele alguses hapnikku ja pärast, kui fibroos edasi levib, tehakse intubatsioon ja püütakse „lahti hingatada” hingamisaparaadi all. Kahjuks ei õnnestu see kaugelt mitte alati, sest me ju näeme, kui vähe „raskeid” pärast reanimatsiooni tavaosakonda üle läheb. Väga vähe,” ütles Striks.

Striks näitaks ka kaht musta kilesse mässitud surnukeha. „Täna hommikul nende kahe koroonasurnu jaoks enam kohta külmikus ei olnud. Nüüd sanitarid mõtlevad, kuidas need paigutada, et kõik külmikusse mahuksid. Sellist asja näeme me igal nädalal.”

Jaga
Kommentaarid