Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles pühapäeval, et Morrison valetas talle oma kavatsuste kohta tehingust taganeda, vahendab BBC News.

Morrison eitab valetamist, aga teda süüdistatakse nüüd Macroni sõnade küünilises väänamises solvanguks kõigi austraallaste, mitte tema vastu isiklikult.

„Mul on laiad õlad, ma tulen sellega toime,” ütles Morrison kliimakonverentsil COP26 Glasgow’s ajakirjanikele. „Aga need solvangud, ma ei kavatse taluda Austraalia mõnitamist. Ma ei kavatse taluda seda austraallaste nimel.”

Austraalia tühistas septembris 37 miljardi dollari suuruse tehingu Prantsusmaaga 12 diiselelektrilise allveelaeva ehitamiseks ning sõlmis selle asemel kaitsepakti AUKUS USA ja Suurbritanniaga. See näeb ette, et Austraalia saab tuumajõul liikuvad allveelaevad, mida nähtakse strateegilise vastusammuna Hiinale.

Tehingust loobumine vihastas aga Prantsusmaad, kes kutsus ajutiselt tagasi oma suursaadikud Austraalias ja USA-s.

Nädalavahetusel Roomas toimunud G20 tippkohtumisel küsiti Macronilt, kas ta arvab, et Morrison ei rääkinud tõtt. „Ma ei arva, ma tean,” vastas Macron.

Austraalia kommentaatorid on süüdistanud Morrisoni ja tema nõuandjaid püüdes nüristada tüli mõju riigisiseselt.

„Kujutage ette seda ajavahest väsinud ajurünnakut kesköisel lennul Glasgow’sse. Süüdistame Macroni mõnitamises. Aussie’d saavad sellest aru. Ja ütleme, et ta võttis sõna Austraalia, mitte minu vastu. Austraalia,” kirjutas Barrie Cassidy.