Seni on lõpule viidud ainult üks juurdlus. Prokuratuur karistas 1500-eurose trahviga üht õde koroonatesti võltsimise eest. Naine võttis proovi oma ninaneelust ja saatis selle teise inimese nimel laboratooriumi, et viimane saaks välismaale reisida, vahendab LSM.

Käimas on aga umbes 20 kriminaalprotsessi, mis on seotud fiktiivse vaktsineerimisega. Osa juhtumite puhul on kindlaks tehtud, kuidas võltstõendid hangiti: kliendid maksavad raha vahendajale ja nad saadetakse konkreetse vaktsineerija juurde, kes siis ainult imiteerib süsti tegemist.

Läti politsei kahtlustab, et ühe uuritava juhtumi raames on välja antud üle 200 võltstõendi. Ainsa juhtumi raames, mida uurib Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB), võis meditsiinitöötaja välja anda umbes sada võltstõendit.

„Kõigi juhtumite puhul ei ole määrav faktor raha. On juhtumeid, kus ei vaktsineerita sugulasi või häid tuttavaid,” ütles KNAB-i juhi asetäitja Ineta Cīrule.

Kui korrakaitsjad hakkasid võltsvaktsineerijaid otsima ja elu ilma tõendita muutus oluliselt keerulisemaks, tõusis märgatavalt ka sellise teenuse hind.

Läti politsei majanduskuritegude valitsuse ülem Pēteris Bauska ütles, et võltstõend maksab 150500 eurot.

„Kui see nähtus oli alles algusjärgus, siis loomulikult, nagu meile teada on, toodi šampanjat, komme. Aga siis sai meditsiinipersonal aru, et see on teenimisvõimalus,” ütles Bauska.

Meditsiinitöötajatelt on konfiskeeritud sularaha, isegi tuhandeid eurosid. Ühe juhtumi puhul on ostetud auto ja uurijad püüavad nüüd tõestada, et see on kuritegelikul teel saadud tulu.

„De facto” leidis ühes Telegrami vestlusest Slovakkia läbipõdemis- või vaktsineerimistõendi pakkumise. Pakkuja kinnitas, et ise kuhugi sõita ei ole vaja, tuleb ainult raha maksta ja isikuandmed anda.

Politsei teatas, et on pööranud tähelepanu koroonatõendite pakkumistele välismaalt, aga enamikul juhtudel avaldavad neid pakkumisi petised.

„Ma arvan, et tõenäoliselt ei saa te vastu midagi. Või saabub teile näiteks pesumasina QR-kood. Või mingit teise riigi kodaniku kood, mida te ei saa kasutada,” ütles Bauska.

„De facto” sai ka kinnituse ühelt meedikult, et mõnikord tullakse vaktsineerima võõraste dokumentidega, et saada süst kellegi teise eest.

Neile, kellel on õnnestunud saada võltstõend, tuleb meelde tuletada, et petta saab küll koodi lugevat seadet, aga viirust ennast mitte.

Eriti hoolikalt analüüsitakse juhtumeid, kui haiglasse satub patsient COVID-19 raske vormiga. „Me kontrollime statsionaarides positiivse COVID-19 testiga vaktsineeritud patsientide antikehi. Ja me ootame, et neil on antikehad,” ütles referentslaboratooriumi juht Sergejs Nikišins.

Üldiselt peaksid antikehad kõigil vaktsineeritutel olemas olema. Kui antikehi ei ole, peetakse juhtumit kahtlaseks.

Nikišinsi sõnul oli septembris 17 sellist juhtumit. Oktoobri andmeid ei ole veel kokku võetud, aga Nikišinsi hinnangul oli neid kaks korda rohkem.

Politseil on praegu õnnestunud tühistada umbes 30 tõendit.

Jaga
Kommentaarid