Roomas toimub sel nädalavahetusel üle paari aasta esimene G20 kohtumine, mille fookuses on koroonaviirus ja pandeemia, kliima ning rahvusvaheline äride maksustamine.

Täna korrati üle juba suvel lubatud maksumuudatus, mis peaks võitlema suurkorporatsioonide maksusoodustustega. Alates 2023. aastast peaks kehtima kokku lepitud minimaalne 15%-line üleilmne ettevõtete tulumaks, mis kehtib üle 750 miljoni eurose aastase müügituluga ettevõtetele.

Täna rääkisid maailma juhtivriikide esindajad ka kliimast. Kuigi nenditi, et kliimasoojenemine ei tohiks ületada 1,5 kraadist soojenemist sajandi lõpuks, siis selleks eesmärgiks vajalikes piirangutes fossiilkütuste kasutamise piiramisel otsusteni ei jõutud. Praeguse trajektoori järgi jõuame me 1,5 kraadise temperatuuride soojenemiseni aastal 2034.

G20 hõlmatavad riigid vastutavat 80% maailma kasvuhoone gaaside eest.

Kohtumise raames lepiti kokku, et maailm peaks saavutama 2022. aasta keskpaigaks 70% vaktsineerituse taseme. Samuti loodakse rahvusvaheline organisatsioonideülene töögrupp, mis peaks võitlema tulevaste pandeemiatega.

Kohtumisel osalesid Hiina president Xi Jinping ning Venemaa president Vladimir Putin videosilla vahendusel.