Eestist ja Hispaaniast juhitud jõuku kahtlustatakse umbes 52 kilo amfetamiini ja 1,4 kilo kokaiini levitamises Soome pealinnapiirkonnas 2020. aasta novembrist kuni 2021. aasta märtsini, teatab Soome politsei oma veebilehel.

Kahtlusaluseid on kokku 16, kellest 11 on endiselt vahi all.

Kahtlusalused on vanuses 3550 aastat ja peamiselt mehed. Kesksed kahtlusalused on Eesti kodanikud, aga levitajate hulka kuulus ka soomlasi.

„Grupil olid plaanid uute narkootilise aine partiide organiseerimiseks, aga politsei katkestas selle tegevuse juunis. Kesksed isikud peeti kinni erinevates riikides ja neilt konfiskeeriti umbes 1,6 miljoni euro väärtuses vara,” ütles juurdluse juht, kriminaalkomissar Mikko Nikkanen.

Tagatisena arestiti näiteks kinnistu koos hoonetega Eestis ning politsei konfiskeeris sadu tuhandeid eurosid sularaha ja krüptovaluutasid, amfetamiini, mitmeid tuhandeid Subutexi tablette ja tulirelvi.

Eeluurimine on seotud USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) operatsiooniga, mille raames on uuritud erinevates riikides tegutsevate kurjategijate salajast kommunikatsiooni. Uurimise käigus on tehtud palju rahvusvahelist koostööd.

Kahtlusalused saatsid näiteks üksteisele pilte amfetamiinipakkidest (esimene foto). Politsei uuris ka seda, kus asuvad ühel pildil olevad kardinad ja laud (teine foto). Nii seostas politsei sõnumi sisu konkreetse koha ja isikutega.