USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) agendid vahistasid Kanada relvajõudude endise reservisti Patrik Jordan Mathewsi, USA armee veterani Brian Mark Lemley Jr-i ja organisatsiooni The Base kolmanda liikme neli päeva enne relvakandmist toetavat meeleavaldust Virginias 2020. aasta jaanuaris. Nende Delaware’i korterisse paigaldatud jälgimisseadmed fikseerisid Mathewsi ja Lemley arutamas rünnakut meeleavaldusel Virginia Kapitooliumi juures Richmondis, vahendab Associated Press.

Mathewsi ja Lemley vangi mõistnud ringkonnakohtunik Theodore Chuang leidis, et nende kavatsus oli terroristlik tegevus. See pikendas vastavalt föderaalsetele juhistele märgatavalt nende karistusaega.

Chuang ütles, et Mathewsi ja Lemley lindistatud vestlused paljastasid „nakkavuse” ja „kire” nende soovis tappa inimesi ja kukutada USA valitsus.

„Kohus lükkab tagasi väite, et see oli paljalt sõprade vaheline jutt,” ütles kohtunik.

Prokuratuur nõudis mõlemale mehele 25-aastast vanglakaristust. Advokaadid taotlesid 33-kuulist karistust.

29-aastane Mathews ütles, et ta ei ole „kuri inimene”, ja kahetses valede inimestega sõbrustamist.

35-aastane Lemley ütles, et mõistab, miks inimesi tema rassistlik retoorika, mida FBI salvestas, ärevaks teeb ja ärritab.

„Asjad, mida ma ütlesin, on kohutavad ega peegelda seda, kes ma tegelikult olen või kelleks minu perekond mu kasvatas,” ütles Lemley. „Mõrv ei ole kunagi mu südames olnud. Ainult rumalad sõjakuulsuse ja vapruse unistused.”

Mathews ja Lemley tunnistasid end juunis süüdi relvakuritegudes Marylandis. Neile ei esitatud vägivallakuritegude süüdistusi, aga prokuratuur nimetas neid riigisisesteks terroristideks.

Salakaamera ja -mikrofon Mathewsi ja Lemley korteris salvestasid ka jutu surma mõistetud rassistliku massimõrvari Dylann Roofi vanglast vabastamisest, ühe Virginia kongressi liikme mõrvast, raudteede ja elektriliinide hävitamisest, rongide rööbastelt maha juhtimisest ja veevarustussüsteemi mürgitamisest.

Mathews põgenes Kanadast USA-sse, kui ajaleht Winnipeg Free Press avaldas salaja tegutsenud ajakirjaniku artikli, kes kohtus temaga esinedes The Base’iga liituda soovijana. Alguses elas Mathews Georgias, kus The Base’i liikmetel olid sõjaväestiilis väljaõppelaagrid.

Lemley on teeninud Iraagis ja pärast kodumaale naasmist diagnoositi tal traumajärgne stressihäire.

The Base ja teine paremäärmuslaste organisatsioon Atomwaffen Division on olnud juhtivad niinimetatud „accelerationism’i” eestkõnelejad. See äärmuslik filosoofia pooldab massivägivalla kasutamist ühiskonna kokkuvarisemise kiirendamiseks.

Mitmed vahistamised on andnud mõlemale organisatsioonile tugevaid lööke.

2020. aasta jaanuaris vahistasid Georgia ja Wisconsini võimud neli The Base’iga seotud meest. Üle tosina Atomwaffen Divisioni haru Feuerkrieg Divisioniga seotud isiku on saanud föderaalkohtutes süüdistused alates selle asutamisest 2016. aastal.