Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul on olulisim hoida pandeemias koolid avatuna ja õpilased kontaktõppes. „Hetkel on testimine hädavajalik. Vajame siin nii õpetajate, õpilaste kui ka lapsevanemate mõistmist ja toetust. Ainult kõik ühiselt pingutades saame hoida koolid turvaliselt avatuna ka keerulistes viiruse leviku tingimustes,” sõnas minister ja lisas, et testimise protsess on lihtne ja lapsesõbralik.

Koolides võetakse alates esmaspäevast kasutusele enesetestimise kiirtestid, mida tehakse ninasõõrme eesosast õpetaja juhendamisel. Õpetaja jagab tunni alguses testid ja 15 minutit peale proovi võtmist on tulemus teada. Samu sertifitseeritud teste kasutatakse õpilaste testimiseks koolides ja kodudes ka Austrias.

Alates esmaspäevast, 1. novembrist on kavandatud kogu koolipere (1.12. klassi õpilaste ja õpetajate ning teiste koolitöötajate) kiirtestidega enesetestimine. Erivajadustega laste testimine on soovituslik ja sõltub konkreetse lapse seisundist. Ministeerium soovitab testida esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel esimese tunni alguses. Peale koolivaheaega on oluline testida kõiki koolis viibijaid, et avastada koroonaviirusesse nakatunud võimalikult kiiresti ja pidurdada koolikollete teket. Esimesel kahel vaheaja järgsel nädalal testivad end kõik õpilased, õpetajad ja koolitöötajad hoolimata vaktsineeritusest või läbipõdemisest kolmel korral nädalas. Edasine testimine vaadatakse üle vastavalt kujunevale olukorrale.

Homme, 29. oktoobril toimuvad kaks eesti- ja kaks venekeelset testimise läbiviimist tutvustavat veebikoolitust õpetajatele, kus osalejad saavad esitada ka küsimusi. Koolitused on järelvaadatavad. Ka õpilased saavad vaadata lihtsat videojuhist.

Kiirtestimise kõrval hakkab 1. novembrist kehtima uus lihtsustatud karantiinikord. Vaktsineerimata ja COVID-19 haigust 180 päeva jooksul põdemata koolis, huvitegevuses või noorsootööasutuses lähikontaktseks saanud õpilased peavad jääma koju ja tegema PCR-testi.

Test tuleb teha alates 4. päevast pärast COVID-19 positiivse testitulemuse saanud inimesega toimunud lähikontakti. Õpilane peab olema kodus kuni testi vastuse saamiseni. Vaktsineeritud või COVID-19 läbipõdenud haigustunnusteta õpilased ei pea PCR-testi tegema ega jääma lähikontaktsena karantiini.

Esmaspäevast kehtivate muudatustega juhis on juba saadetud haridus- ja noorsootööasutustele. Lisaks edastatakse lähiajal lasteaedadele mõeldud täpsustav juhis.

Jaga
Kommentaarid