Prantsusmaad pahandas Suurbritannia ja Jersey eelmise kuu otsus jätta kalastuslubadest ilma kümned Prantsuse kalalaevad, mis Prantsusmaa väitel rikub Brexiti-kokkulepet, vahendab BBC News.

Eile esitas Prantsusmaa ultimaatumi ja teatas, et hakkab alates järgmise nädala teisipäevast kehtestama sihitud meetmeid, mille hulgas on:

* Briti kalalaevade mittelubamine Prantsusmaa sadamatesse

* Suurbritannia kaupade piiri- ja sanitaarkontrolli tugevdamine

* Briti laevade turvakontrolli tugevdamine

* Suurbritanniasse suunduvate ja sealt tulevate veokite kontrolli tugevdamine.

Prantsusmaa teatas, et valmistab ette ka muid sanktsioone, mille hulgas võib olla Jersey elektriga varustamise peatamine, millega Prantsusmaa ähvardas viimati tänavu mais.

„Prantsuse riik jätkab oma kalanduse toetamist,” teatas valitsus, lisades, et ootab Suurbritannialt vastust lähipäevil.

Eile kirjutas Prantsusmaa merendusminister Annick Girardin Twitteris, et kaks Briti laeva said kontrollimisel Le Havre’i lähistel trahvi.

„On suurt pettumust valmistav, et Prantsusmaa on pidanud vajalikuks teha täna hilisõhtul neid ähvardusi Ühendkuningriigi kalanduse ja nähtavasti kaupmeeste vastu laiemalt,” kommenteeris Suurbritannia Brexiti-minister David Frost. „Et meil ei ole olnud ametlikku kommunikatsiooni Prantsuse valitsuse poolt selle asja kohta, otsime me kiiresti selgitust nende plaanide kohta. Me kaalume, milline edasine tegevus selle valguses vajalik on.”

Suurbritannia peaministri kontorist öeldi, et pettumust valmistav ja ebaproportsionaalne ähvardus ei ole see, mida oodataks lähedaselt liitlaselt ja partnerilt.

„Need meetmed, millega ähvardatakse, ei näi olevat kooskõlas kaubandus- ja koostööleppe ning laiemalt rahvusvahelise õigusega ning kui need täide viiakse, vastatakse neile asjakohase ja mõõdetud reageeringuga,” ütles Briti valitsuse esindaja.