„Täna tehtud otsuses kohustas kohtu eesistuja asetäitja Poolat maksma karistusmakset üks miljon eurot päevas arvestades päevast, kui otsus Poolale üle anti,” öeldakse Euroopa Liidu Kohtu avalduses, vahendab Reuters.

Poola on lubanud, et kaotab distsiplinaarkoja osana laiematest reformidest, aga ei ole seni selle kohta mingeid täpsemaid plaane esitanud.

Euroopa Liidu Kohus on juba määranud Poolale trahvi 500 000 eurot päevas selle eest, et ta eirab kohtu otsust peatada tegevus Turówi kivisöekaevanduses Tšehhi piiril.

Poola on lubanud kaevandamist jätkata ja teatanud, et ei maksa sellega seotud trahve.

„Karistuste ja väljapressimiste tee meie riigi suhtes ei ole õige,” kirjutas Poola valitsuse esindaja Piotr Müller Twitteris.

Kohtu otsus kutsus esile vihase reageeringu Poola justiitsministri asetäitjalt Sebastian Kaletalt.

„Euroopa Liidu Kohus ei arvesta üldse ja ignoreerib Poola põhiseadust ning põhiseaduskohtu otsuseid,” kirjutas Kaleta Twitteris.

Poola valitsev Õiguse ja Õigluse partei (PiS) väidab, et Euroopa Komisjon ületab oma volitusi, kui püüab Poola kohtureforme takistada.

Poola põhiseaduskohus uuris peaminister Mateusz Morawiecki palvel, kas Euroopa Liidu lepingute mõned elemendid on Poola põhiseadusega kooskõlas. Varem sel kuul leidis põhiseaduskohus, et ei ole.

Kriitikute sõnul tekitas see otsus Euroopa Liidu jaoks eksistentsiaalse probleemi, sest seadis kahtluse alla Euroopa Liidu õiguse ülimuslikkuse.