Liit leiab, et tervishoiuministeerium läheneb koroonakriisile ebaprofessionaalselt, ning kutsub peaminister Krišjānis Kariņšit viivitamatult kriisijuhtimist üle vaatama ja kaasama otsuste langetamisse professinaale ja eksperte, vahendab Läti Delfi.

„Ma sattusin segadusse, kui sain ootamatult teada Läti arstide liidu otsusest nõuda minu tagasiastumist. Ma mõistan rahulolematust valitsuse tööga pandeemia ajal, see on arstide jaoks erakordselt raske aeg. Kutsun sellest kriisist ühiselt üle saama,” kirjutas Pavļuts Twitteris.

„Veelgi lubamatum on olukord, kus kogu vastutus valitsuse ja tervishoiuministeeriumi vigaste või õigeaegselt langetamata otsuste eest langeb tervishoiutöötajate kaela, kelle arvamust juba kaks aastat avalikult ignoreeritakse. Ja tervishoiuministeeriumi otsusest kuulutada juba novembris välja meedikute mobilisatsioon sai tervishoiuvaldkond teada täna meediast,” öeldakse arstide liidu avalduses.

Arstide liit nõuab, et tervishoiuministeerium ja tervishoiuminister lõpetaksid Läti tervishoiusüsteemi õõnestamise ja võtaksid omale vastutuse vigade eest vaktsineerimisprotsessi organiseerimises.

„Tervishoiuministeerium ei ole 2021. aasta juulist peale heaks kiitnud patsientide prioriseerimise juhist, mida nõuab ministrite kabineti otsus. Selle tähtsa ülesande täitmine lükati edasi, aga juhtpõhimõtete puudumine raskendab veelgi Covid-19 patsientide raviga tegelevate arstide tööd,” öeldakse avalduses.

Liit leiab, et enne meedikute mobilisatsiooni on vaja läbi viia eesmärgipärane ressursside planeerimine ning täiendav instrueerimine. Samuti on vaja koostada plaan, kuhu mobiliseeritud spetsialistid suunata.

„Algusest peale on perearstide tööd pisendatud ja nüüd süüdistatakse kolleege kõigis vaktsineerimisega seotud probleemides. Selle asemel, et lahendada tervishoiutöötajate palkade küsimus, vaidleb valitsus tõsimeelselt välismaiste spetsialistide kaasamise üle, mis vähendab veelgi meie meedikute motivatsiooni, kes juba praegu töötavad läbipõlemise piiril,” öeldakse avalduses.

Peaminister Kariņš peab arstide liidu avaldust tõsiseks signaaliks.

Kariņš ütles LTV hommikusaates, et kohtub juba täna arstide liidu esindajatega, et aru saada, kuidas selline arvamus tekkis ja millist väljapääsu nad olukorrast näevad.

„Ma võtan seda üsna tõsise signaalina,” ütles Kariņš, kelle sõnul on see juba täiesti teist liiki rahulolematus, mis erineb kriitikast teiste organisatsioonide poolt, sest on kahtlusi selle kohta, kuidas tervishoiuministeerium oma valdkonnas töötab.

Kariņši sõnul on tähtis mitte laskuda paanikasse ja leida kriisist väljapääs. Normaalses olukorras peaks seda tegema minister, aga kui valdkonna esindajad ütlevad, et see pole nii, osaleb ka Kariņš ise peaministrina.

Küsimusele, kas ta on Pavļutsi tööga peaministrina rahul, vastas Kariņš: „Ma keskendun praegu tehtavale tööle.”

Kriisi valitsuses Kariņš praegu ei näe, sest analoogiline olukord ja erimeelsused partnerite vahel on koalitsioonis olemas olnud alates selle moodustamisest.