Balti riikide koroonaolukord muutub üha süngemaks. Lätis oli COVID-19 tõttu esmaspäeval haiglaravil 1400 patsienti ning ka Eestis ja Leedus kasvab nakatumine kiiresti, kirjutab Soome ajaleht Ilta-Sanomat.

Rootsi on juba teatanud, et aitab Lätit, saates 120 hingamisaparaati, 30 pumpa ja üle 300 monitori. Läti peaminister Krišjānis Kariņš ütles, et sai nädalavahetusel Euroopa Liidu tippkohtumisel mitmetelt Euroopa Liidu riikide peaministritelt kinnituse, et nad on valmis Lätit aitama.

Ka Soome on valmis aitama. Abipalved kulgevad Euroopa Liidu mehhanismi kaudu ja Soomes on vastutav ametkond siseministeeriumi päästeosakond.

„Balti riikidest ei ole ametlikku abipalvet veel tulnud. Oleme valmis aitama meie ressurssidega ja suhtume sellesse positiivselt,” ütles Soome siseministeeriumi eriassistent Pekka Tiainen Ilta-Sanomatele.

Tiaineni sõnul suudab Soome kiiresti abi anda.

„Sellest räägib näiteks see, et aitasime esimese riigina Namiibiat riigi raskes koroonaolukorras suve alguses. Saatsime Airbusi lennuki täie kaitsevarustust. Ka Nepal ja India on saanud abi siseministeeriumilt ja meie partneritelt, muu hulgas Varustuskindluskeskuselt,” ütles Tiainen.

Soome teeb Tiaineni sõnul omale jõukohaselt kõik võimaliku.

„Tervishoiuvaldkonda kuuluvas abiandmises tegutsetakse sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi loal,” ütles Tiainen.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kantsler Kirsi Varhila kinnitas Ilta-Sanomatele, et Soome ei ole Balti riikidelt veel abipalvet saanud.

Praktilist koroonaravi hästi tundev ekspert, Vaasas nakkushaiguste ravi juhtiv ülemarst Heikki Kaukoranta mõistab Balti riikide abivajadust.

„Minu arusaam on, et abivajajaid tuleb oma ressursside piires aidata,” ütles Kaukoranta.

Kaukoranta sõnul on ka Soome intensiivraviosakonnad suure koormuse all.

„Ikkagi võiks Soome aidata. Osa koroonapatsientidest vajab hingamisaparaate. Soome võiks saata ka näiteks meditsiinilist hapnikku ja lisahapniku andmiseks sobivaid materjale, nagu hapnikuvuntse ja -maske, millega COVID-19 patsiendi puudulikult funktsioneerivaid kopse aidatakse normaalrõhu all hapnikuga,” ütles Kaukoranta.

Jaga
Kommentaarid