Kui valimised mööda said, märkasin Twitteris umbes sellist säutsu: kes see kuradi Lauri Laats on? Nüüd teavad teid kõik ning ilmselt ei tereta teid nüüd inimesed mitte ainult Mustamäel, vaid ka kesklinnas ja mujalgi Eestis?

Tõesti, kui ma räägiksin endast, siis ilmselt vähesed teavad, et ma olen Kaukaasia eestlane.

Seda ei küsinud ma praegu üldse. Küsimus oli, kas teid teretavad nüüd inimesed ka Tallinna kesklinnas ja mujalgi Eestis.

Olen olnud Mustamäel väga hõivatud ja pühendan praegu palju aega oma perele, sest vahepeal seda võimalust ei olnud. Nii et ma ei ole eriti kesklinna jõudnud. Kuigi teatris olen abikaasaga paar korda käinud. Aga Mustamäel tunnevad mind kõik ja mina tunnen kõiki.

Mis tunne on võita oma erakonna esimeest nii suurelt? Jüri Ratasel kolm tuhat häält millegagi, teil ligi kaheksa ja pool tuhat.

No vaadake, ma olen ju endine sportlane, maadleja. Tulemus on loomulikult igale sportlasele oluline. Ei saa olla halb tunne. Vastupidi, on hea tunne, et Mustamäe elanikud on mind usaldanud.

Kuuldavasti olnud Jüri Ratas üsna häiritud ning ka lainetused erakonnas tugevad. Te olete juhatuse liige, mida räägiti?

Ma ei tea, mis kulissid taga räägitakse, aga...

Vabandust, teie ju oletegi kulisside taga.

Jüri Ratas on mind õnnitlenud, meil mingisugust konflikti ei ole. Ta on ka ajakirjanduses väljendanud, et on oma tulemusega rahul.

Mida muud saaks ta väita. Kes seda usub.

Need olid ju kohalike omavalitsuste valimised. Vist on kätte jõudnud see aeg, kus inimesed on aru saanud, et kohalike valimiste ajal valitakse kohalikke poliitikuid. See kehtis ka teiste linnaosade puhul. Kohalikud poliitikud said paremaid tulemusi ka mujal Eestis.

Kuula siit.
1x
00:00

Siiski, kindlasti tehti teie ja Jüri Ratase häälte erakordsest proportsioonist erakonnas juttu. Ja juhi küsimus oli ju ennegi üleval seoses sellega, et Keskerakond on reitingutes viimasel ajal kogu aeg kolmas?

Ei, juhi küsimust ei olnud üleval. Kogu meeskond üle Eesti töötas võidu nimel. Keskerakond ju saavutaski võidu, sai esimese koha. Valimistulemuste analüüsimine aga ootab alles ees. Esialgsed kokku pandud arvud näitavad aga, et tegelikult oli nende valimiste võitja EKRE. Neid valis seekord 38 000 inimest rohkem kui eelmisel korral.

Teie kui keskerakondlane ütlete, et valimised võitis EKRE. See on tähelepanuväärne.

Me peame seda analüüsima. Kui üks erakond on oma populaarsust nii palju suurendanud, siis järelikult on teised erakonnad teinud halba tööd, kaasa arvatud Keskerakond. Me peame rohkem tähelepanu pöörama kohalikele küsimustele. Peame rohkem panustama kohtadel, kust EKRE hääled tulid. Ju siis ei olnud teiste erakondade sõnum nii tugev, et EKRE sai need mandaadid kätte.

Niisiis, olete ühes paadis Mihhail Kõlvartiga, kes tunnistas samuti, et saavutatud tulemus ei rahulda.

Ma olen Keskerakonna paadis. Eelkõige tuleb seista selle eest, et Keskerakonnal läheks hästi. Tallinnas oleme võitjad. Eeldasime, et saame 40 kohta, sellist usaldust me paraku ei pälvinud. Nüüd käib analüüs ja muidugi koalitsiooniläbirääkimised.

Kaugel te olete läbirääkimistega?

Alles esmaspäeval oli meil konsultatsioon.

Terve nädala lasite enne raisku, miks te nii kaua venitasite?

No vaadake, me pidime kõigepealt aru saama, kelle me valime.

No mis seal keerulist oli, sotsidega on teil kõige lihtsam.

Selle peale kuluski tõesti nädal aega.

No kuulge. Kogu see mäng alguses, et tehke nüüd oma kambakas – see oli ju spektaakel.

Vaadake. Keskerakonnal on tugev platvorm. Me teame täpselt, mida Tallinnas teha. Arvasime, et saame 40 kohta, nii et partneri leidmise vajadus oli meie jaoks uus olukord.

Nii, aga miks võtsite sotsid? Minu teooria on: nendega on lihtne. Tõmbate neile koti pähe, rahu majas.

Vaadake, kui ma hakkaksin siis avalikult koalitsiooniläbirääkimistest rääkima, siis ma veaksin need ju põhja.

Kaugel te olete? Aselinnapead on paigas?

Esmaspäeval saime konsultatsioonideks kokku, panime paika ajaraami. Iga päev läheme edasi eri teemadega, kuni kas lepime või ei lepi kokku. Kogu kommunikatsioon tuleb meie linnapea suu läbi.

Jüri Ratase teine valitsus lagunes korruptsioonikahtluste pärast. Miks ei saanud Ratas erakonna rahaasjade kordategemisega hakkama?

Korruptsioon on ühiskonna osa.

Täna räägime ainult Keskerakonna korruptsioonist.

Kui me räägime üleüldiselt....

Ei, me ei räägi üleüldiselt.

Räägime, nagu küsisite. Kindlasti ei tolereeri ma ühtegi sellist juhtumit. Kõik see on kahetsusväärne. Erakond moodustub inimestest. Inimesed teevad neid tegusid, mida nad ette võtavad. Loomulikult tuleb sellest järeldused teha. Kedagi ei tohi süüdi mõista enne, kui seda teeb kohus.

Küsimus oli, miks Jüri Ratas ei suutnud sõnastatud eesmärki täita.

See on küsimus Jüri Ratasele. Ma arvan, et see ei ole nii hull, nagu teie seda maalite.

Mailis Repsilt võeti eile saadikupuutumatus, keskerakondlased ei hääletanud. Miks?

Nii Keskerakond kui ka Mailis Reps olid öelnud, et pole küsimustki, saadikupuutumatus tuleb ära võtta. Ma ei oska ennast nende inimeste asemele panna, kes selle otsuse tegid fraktsioonis. Arvan, et see oli emotsionaalne otsus. Mailis Reps on kauaaegne kolleeg, fraktsiooni juht. Oli teada, et saadikupuutumatus võetakse ära niikuinii, sest teiste hääled olid taga.

Kuidas hindate neid Õhtulehes kirjeldatud Mailis Repsi tegevusi, mida nüüd kohus arutama hakkab?

See ei ole tolereeritav. Mulle tuli see uudis šokina. Ühtegi inimest ei tohi enne kohut süüdi mõista, aga nüüd on Repsi võimalik end kaitsta. Arvan, et kohus teeb õiglase otsuse.

Kohus hakkab arutama ka 50 000eurost annetust, mille tegi Jana-Helen Juhaste väidetavalt oma endise elukaaslase Martin Künnapi nimel. Jällegi vastik, Keskerakonnale tüüpiline lugu. Millega see võiks lõppeda?

Ei ole tüüpiline. Ka see käib kohtust läbi. Nagu ma ütlesin: see ei ole meeldiv. Selle aasta suvel, juunis-juulis arutlesin tõsiselt, kas üldse jätkata poliitikas. Mulle ei meeldi Eesti poliitikas paljud asjad: nii sisekemplused kui ka erakondade vahelised. Eesti on nii väike, et erakonnad võiksid kõigis asjades kokku leppida.

Te kaalusite poliitikast lahkumist?

Jah, see väljendus minu sõnavõttudes ja kehakeeles. Paljud inimesed küsisid minult, mis toimub.

See frustratsioon oli tingitud poliitika üldpildist või Keskerakonna korruptsioonist?

Üldpildist. Juba varem oli poliitik sõimusõna, ja mida aeg edasi, seda rohkem. Mõtlesin, kas tahan seda endaga kanda.

Miks otsustasite jääda?

Pidasin nõu sõprade ja loomulikult perega, ka erakonnakaaslastega. Pidasin diskussiooni ka linnaosa elanikega. Viimase tõuke ikkagi edasi minna andis abikaasa. Pere kannatab ju kõige rohkem, sest isa ei ole kodus.

Tänased nakatumisnumbrid on kohutavad. Miks ei saa erakonna esimees ja erakond tervikuna anda ühemõttelist sõnumit: vaktsineerige, see on ainus pääsetee?

Kas nad ei räägi seda?

Ainult Tanel Kiik üksi. Erakond ühtselt või esimehe isikus ei tee seda, miks?

Seda sõnumit peavad väljendama kõik erakonnad ja erakondade esimehed. Sellealases kommunikatsioonis on tehtud palju vigu.

Miks on Keskerakonna ridades vaktsiinivastane minister?

Mis puudub Anneli Otti, siis see on tõesti probleem. Mina olen oma seisukoha erakonna esimehele välja öelnud: see annab ühiskonnale väga vale signaali. Mina ennast vaktsineerimata valitsuse liikmena ei näeks.

Tanel Kiik on ikka ametis, kuigi kõik peavad teda läbikukkujaks. Kas olete ka selles suhtes oma seisukohta väljendanud?

Vaadake, probleemiga peaks tegelema kogu valitsus. Praegu on kellegi peale näpuga näidata väga vale. Ma pole aru saanud, mida valitsus neli kuud tegi.

Kohalikud valimised olid tulemas. Suvel puhati niikuinii ja oldi laisad.

Ministeeriumid, ametnikud, valitsus – nad pidi ju ette nägema, et sügis ei tule kerge.

Teie etteheited on suunatud valitsusele, aga mitte koduerakonnale, kas saan õigesti aru?

Vastutust peavad kandma nii erakonnad, kes on on valitsuses, kui ka need, kes ei ole. Ühisosa oleksime pidanud leidma juba ammu, kahjuks seda ei suudetud.

Olete öelnud, et teil on mikrotasandi juhtimisstiil. See kõlab nagu ülemus, kes topib oma nina igale poole. Ei ole ju tore?

Suhtlemine linnaosa elanikega on väga vajalik. Inimestel ongi valdavalt väiksed probleemid. On ka suuremaid.

Kell kuus lähete tööle, kümme tulete, naist ja lapsi näete ainult magavana. See näitab ju, et te ei oska oma aega planeerida?

Ühest küljest on see eneseohverdus. Teisalt, mulle meeldib see, mida ma teen. Sageli räägitakse, et avalikus sektoris töötab liiga palju inimesi. Mina näen, et päris nii see ei ole. Elanikega suhtlevat kollektiivi oleks tarvis suurendada.

Olete väitnud, et panite kampaaniasse 30 000 eurot isiklikku raha. Te abikaasa käest peapesu ei saanud? Midagi targemat teha polnud selle rahaga?

Kui ma midagi teen, siis täie tõsidusega. Kui otsustasin poliitikas jätkata, siis jätkan täie tõsidusega.

Parteikassast teile ühtegi senti ei tulnud, kas olen õigesti aru saanud?

Jah.

Kuidas on maksumaksja rahaga?

Mis sellega on?

Kas võite panna käe südamele ja öelda, et mina, Lauri Laats, ei ole sentigi maksumaksja raha kampaania tegemiseks kasutanud?

Ei ole.

Kuidas peaks siis hindama teie ülesastumisi kohalikus Mustamäe lehekeses, mis teist suuri pilte avaldas?

Mis puudutab reklaami, siis see on kõik kinni makstud.

Ei, ma räägin sisust, mitte reklaamist. Kus te linte lõikasite ja kõike muud?

Linte ma pole lõiganudki.

Mul tuleb konkreetne pilt silma ette, vaatasin lehed ju läbi.

Ei, tegelikult ka. Võib-olla ühes kohas oli see lindilõikamine. Reeglina me linte ei lõika.

Lõikasite. Võin kinnitada, et lõikasite.

Mis puudutab info edasiandmist, siis linnaosavanem peab vastutama oma tegevuse eest. Inimene peab saama pöörduda selle poole, kes vastutab. Seetõttu olengi mina olemas.

Mustamäe leheke paistis teie isiku eksponeerimisega silma, teised olid natuke tagasihoidlikumad.

Vaadake, minu juhtimisstiil võib olla natuke erinev. Ma juhin ise käsitsi hästi palju.

Asi on rahas. Seda lehekest antakse välja maksumaksja raha eest.

Asi on rahas. Loomulikult.

Kelle raha eest said need elusuurused või lausa üleelusuurused Lauri Laatsid linnaosavalitsuse ette?

Ikka Lauri Laatsi raha eest.

Palju üks selline maksis?

Arvan, et oli äkki kakssada eurot.

Kui palju läksid maksma need maskid, mida viiekaupa jagasite?

Umbes üle tuhande euro.

2019 valiti riigikokku, kuid teie jäite linnaosavanemaks. Olete kutsumuse poolest munitsipaalpoliitik?

No vaadake, see oli valikuvõimalus. Sain üle kolme tuhande hääle toetust, pidin valimaa, kas jätkata riigis või kohaliku omavalitsuse tasandil. Kuulasin Mustamäe elanike arvamust.

Tahaks pärida maailmavaate järele, mis Keskerakonnal ju teatavasti puudub. Missuguste väärtuste eest seisate?

Eelkõige sõnavabadus, inimõigused, ettevõtlusvabadus.

Olete olnud kümme aastat SDE liige. Mismoodi muutus teie maailmavaade, kui erakond vahetasite?

Nägin, et sotsiaaldemokraatide erakonnas ei ole võimalik rohkem tööd teha. Mina olin Jüri Pihli meeskonnas, tuli uus meeskond, suusad läksid risti. Tahtsin poliitikas ikkagi edasi minna. Tollal oli Keskerakond rohkem vasakule kaldunud ja sotsiaaldemokraatidega maailmavaatelt üsna sarnane.

Jüri Pihli ajal läksid sotsid Keskerakonnaga linnavalitsuse, see oli sotsidele kohutavalt piinlik aeg. Vaja neid seal ei olnud, Keskerakond tegi otsused ja andis sotsidele teada, sotsid olid seal nagu viies ratas vankri all. Kuidas teie seda piinlikkust linnaosavanemana tajusite?

Ei olnud midagi viies ratas vankri all.

Keskerakond oleks saanud valitseda ka üksi.

Meil oli Keskerakonnaga üpris hea koostöö, see koalitsioon toimis. Lõhki läks see hoopis teistel põhjustel.

Idarahaskandaal, mis pani sotse šokeeris ja sundis koalitsiooni lõhkuma. Teid see vist ei šokeerinud, sest mõne aasta pärast astusite Keskerakonda?

Mina astusin Keskerakonda ikka tunduvalt hiljem.

2015. Mõni aasta hiljem, nagu ma ütlesin.

Kuus aastat hiljem.

Ikkagi, teid idarahaskandaal ei häirinud?

Jaa, aga tollal erakond juba muutus. 2015 juhtkond oli juba midagi muud.

SDE ridadesse kuuludes saite lähedaseks Edgar Savisaarega. Kui tihti praegu suhtlete?

Meil olid Edgar Savisaarega tõesti head suhted. Ta oli linnapea, minu ülemus, me suhtlesime palju. Praegu ei suhtle me kuigi tihti. Eelmisel aastal käisin tema sünnipäeval.

Nii et sotsidel läks kehvasti, teie läksite Keskerakonda, kellega olite juba vaimselt kokku kasvanud. Selline pragmaatiline otsus.

Ei, ikkagi, vaadake, erakond minnakse maailmavaate pärast. Keskerakond oli mulle kõige lähedasem.

Teil on head suhted ka Kõlvartiga. Kui ammu tunnete?

Üle kümne aasta kindlasti. 2009 läksin linnaosavanemaks, sellest ajast.

Olite enne poliitikasse sukeldumist ettevõtja. Teie ettevõte olemas toimib tänaseni. Teie äripartner selles ettevõttes on Mihhail Baiburin, kellest Eesti avalikkus eriti midagi ei tea. Kellega on tegemist?

Tegemist on ühe toreda noore inimesega, kes juhib ettevõtet. Mina olen jäänud passiivseks omanikuks. Mul on mitu ettevõtet. Tegelesin ettevõtlusega enne, kui poliitikasse tulin, kavatsen sellega tegeleda siis, kui peaksin poliitikast lahkuma.

Tõepoolest, teil on selline ettevõte nagu Kinnisvara Inkassoteenused, mis ei ole viimases kvartalis tasunud makse ning majandusaasta aruanne on esitamata. Miks?

Jajaa, see ettevõte ei toimi enam oma viis-kuus aastat, rohkem isegi.

Miks selline juriidiline rümp siis üleval ripub?

Ju ei ole siis veel suudetud likvideerida. Meil ju võivad riiulis olla ettevõtted, mis ei tegutse. Ta on lihtsalt tühi, tõenäoliselt.

Siis on teil veel KV Korrashoiuteenused OÜ. Jällegi, majandusaasta aruanne esitamata, makse pole kunagi tasutud, null töötajat. Misasi see on?

Tõenäoliselt on see emaettevõte, kes kogu seda asja juhib.

Miks teil need ettevõtted niimoodi ripakil on?

See ei ole ju keelatud. Ühel hetkel võivad nad jälle tegutsema hakata.

Registris on neil ohumärk küljes. Maksuamet ei ole küsinud, miks on maksud maksmata?

See on pigem küsimus raamatupidajale. Eks ma küsin juhatuse liikmetelt järele.

Muide, ühe firma andmete juures ongi ainult raamatupidaja aadress. Teisel teie oma, aga vist kehtetu, maksuameti teated ei ole pärale jõudnud?

Võimalik. Kontrollime üle.

Annan teile lõpuks lühidalt võimaluse kõnelda sellest, millest et tahtsite kangesti rääkida juba alguses. Nimelt, aastaselt kolisite perega elama Kaukaasiasse, Abhaasiasse Salme külla. Mida te sellest ajast mäletate?

See oli väga raske aeg. Olin 12-13, kui tagasi tulime. Eesti andis mulle võimaluse siin õppima minna, elada, tööle minna, pere luua. Olen Eestile väga tänulik. Tulime sealt ära kuulirahe saatel. Eestisse jõudes oli mu eesti keel üpris konarlik. Siin olin ma venelane, aga Abhaasias olin sakslane. Seal pidin enda eest võitlema ja teada andma, et olen eestlane. Ja ka Eestimaal pidin tõestama, et olen eestlane.

Mis keeles mõtlete?

Eesti keeles.

Jaga
Kommentaarid