Delfi avaldab arstide pöördumise täismahus.

Olukorras, kus viirus levib kontrollimatult, plaanib valitsus lõpetada haiglate COVIDi ravi lisakulude rahastamise. Järgmisest aastast kaetakse need meie kõigi ravikindlustusmaksust. Kui viiruselaine taandudes on võimalik plaaniline ravi taastada, siis ei pruugi selleks raha jätkuda ja praegu peatatud ravi ja operatsioonid võivad edasi lükkuda teadmata ajani.

Kriisiga toimetulek sõltub eelkõige arstidest, õdedest ja hooldajatest. Üha keerulisem on leida töötajaid COVIDi osakondadesse ja motiveerida neid tegema kurnavaid ületunde. Riigipoolse rahastuse kärpimise tõttu võivad kaduda ka koroonapatsiente ravivate tervishoiutöötajate lisatasud. Arstide liit peab seda lubamatuks.

Arstkond ei nõua riigi lukku panemist, kuid COVIDi tõendeid, maskikandmist, eneseisolatsioonis viibimist tuleb senise leebe manitsemise asemel tegelikult kontrollida, rikkujaid karistada ja reegleid eiravad asutused sulgeda.

Teeme tööandjatele ettepaneku hakata nõudma kõigilt töötajatelt, kes puutuvad töökohtadel kokku teiste töötajate või klientidega, vaktsineerimise või läbipõdemise tõendit või 2–3 korda nädalas omal kulul testimist. Eeskuju peab näitama avalik sektor.

Pandeemia ajal kehtivaid andmekaitse reegleid on vaja kiiresti muuta, et need ei segaks nakatumise piiramist ja vaktsineerimise korraldamist. Absurdne on olukord, kus terviseametnik, koolijuht ja tööandja ei tohi teada vaktsineerimisandmeid ega nakatunute nimesid, mistõttu näiteks lähikontaktseid välja selgitada ja isolatsiooni suunata on praktiliselt võimatu.

Riiklik vaktsineerimise taktika peab keskenduma väiksematele sihtrühmadele ja võimalikult individuaalsele nõustamisele ning julgema kasutada nii motiveerivaid kui pitsitavaid meetmeid.

Ootame valitsuselt ja riigikogult tervisekriisi lahendamiseks tõhusaid otsuseid ja kindlat ning sihipärast tegutsemist.

Jaga
Kommentaarid