Reedel allkirjastatud korralduse järgi võib kiirabi väljakutsete teenindamisel rakendada vähendatud koosseisuga kiirabibrigaade ja isikute vabatahtlikku abi. Samuti saab kiirabi vajadusel kasutusele võtta oma tegevusvaru. Statsionaarse eriarstiabi osutaja peab vabastama ajutiselt voodeid, et võtta vastu COVID-19 diagnoosiga patsiente, samal ajal tagades teiste patsientide turvalisuse. Ajutiselt piiratakse tervishoiuteenuste osutamist isikutele, kelle seisund ei eelda vältimatut abi. Ka üldarstiabi osutaja peab tagama esmajärjekorras erakorralise ja vältimatu abi andmise.

Tartu ülikooli kliinikumi juhatus otsustas katkestada plaanilise statsionaarse ravitöö 25. oktoobrist, et katta suurenenud COVID-19 haiglaravi vajadust ning tõsta ravivõimekust.

„Oleme jõudnud olukorda, mil nii kliinikumi kui ka teiste Lõuna meditsiinistaabi haiglate COVID-19 voodikohtade täituvus on 100% piiril. Arvestades viimaste nädalate nakatumisnäitajaid ja pidevat haiglaravi vajaduse kasvu COVID-19 tõttu, tuleb juurde luua täiendavaid COVID-19 voodikohti,“ ütles Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige professor Joel Starkopf.

Täiendavate voodikohtade loomiseks ning osakondade personaliga mehitamiseks katkestatakse plaaniline statsionaarne ravitöö alates 25. oktoobrist neil erialadel, mille personal ja voodikohad on vajalikud COVID-19 patsientide, sh intensiivravi tagamiseks.

Seoses COVID-19 nakatumiste kasvuga Pärnumaal on Pärnu Haigla suurendanud oma COVID-üldvoodifondi 50-ni. See tähendab, et haigla kogu seitmes korrus on muudetud teiste erialade arvelt COVID-osakonnaks. Lisaks on avatud kaks kolmanda astme intensiivravi voodit ning kaks erivoodit COVID-positiivsetele sünnitajatele ning psühhiaatrilistele patsientidele.

„Täna (laupäeva – toim) hommikuse seisuga viibib ravil 44 COVID-19 haiget, neist üks kolmanda astme intensiivravil juhitaval hingamisel ja üks sünnitusosakonnas. Üldvoodite hõive on niisiis 84 protsenti, mis tähendab, et haigla peab valmistuma järgmiste COVID-üldvoodite avamiseks nüüd juba haigla 6.-ndal korrusel,“ selgitab Pärnu haigla ravijuht Veiko Vahula.

Jaga
Kommentaarid