President andis korralduse pärast avaldust, kus suursaadikud mõistsid ühtselt hukka aktivist Osman Kavala kinnipidamise. Kuigi filantroop Kavalat pole süüdi mõistetud, on ta protestide ja riigipöördekatse tõttu olnud trellide taga juba viimased neli aastat, vahendab BBC.

Pärast persona non grata’ks kuulutamist kaotavad saadikud oma diplomaatilise staatuse ning sageli järgneb sellele ka väljasaatmine. Kavalat toetavast avaldusest võtsid osa USA, Kanada, Uus-Meremaa, Prantsusmaa, Hollandi, Saksamaa, Taani, Soome, Norra ja Rootsi suursaadikud.

„Andsin välisministrile korralduse ja ütlesin, mida on vaja teha: need kümme suursaadikut tuleb kuulutada persona non grata’ks. Ja see tuleb koheselt korda ajada,” lausus Erdoğan oma kõnes. „Päeval, mil nad Türgit ei tunne ega mõista, nad lahkuvad,” lisas president.

Norra välisministeeriumi teatel ei ole saatkond Türgi võimudelt ühtegi teadet saanud. „Meie suursaadik ei ole teinud midagi, mis õigustaks väljasaatmist,” ütles ministeeriumi pressiesindaja Trude Maaseide Reutersi vahendusel ning lisas, et Türgi on Norra seisukohtadest alati teadlik olnud.