Täna keskpäevaks oli Vabaduse väljakule kogunenud tuhandeid inimesi. Hoolimata kõledast vihmasest ilmast täitsid meeleavaldajad ürituse alguseks kõik pinnad, mis ümbritsesid väljakule rajatud lava. Mõned olid tulnud üritusele ka lastega.

Aktsiooni korraldajate sõnul võitlevad nad selle vastu, et peatada „sundvaktsineerimine”, sh laste vaktsineerimine ning lõpetada vaktsiinipasside kontrollimine. Nii nagu ka varasemate sarnaste ürituste puhul, oli põhiliseks argumendiks meetme väidetav põhiseadusvastasus.

Meeleavaldajate plakatitel kajastus pahameel valitsuse suhtes, muuhulgas nõuti „diktatuuri lõpetamist” ja vaktsineerimisvabadust. Ekspress Meedia oli samaks ajaks väljakule paigaldanud ka oma ekraanid, millel jagati inimestele neutraalseid soovitusi minna siiski vaktsineerima ning mõelda haiglate ülekoormusele.

Perekond Helmed olid kohal ja võtsid häälekalt sõna

Üritusel oli kohal terve hulk EKRE inimesi, sh Mart, Martin ja Helle-Moonika Helme, Kersti Kracht, Malle Pärn ja Jaak Madison. Sõna võttis neist esimesena EKRE esimees Martin Helme, keda rahvas tervitas hüüetega: „Martin! Martin! Martin!”

„Meie olemegi Eesti,” hõiskas Helme neile vastuseks. Tema sõnul ei ole vaktsineerimata inimesed lamemaalased, vaid need, kes „mõtlevad oma peaga”. „Mida sa teed riigis, kus meedia, valitsus ja haiglate juhid sulle iga päev valetavad – sa ei usu neid!” kuulutas EKRE juht.

„Me tahame oma riiki armastada, aga peame olema väga selged: riik ja valitsus ei ole sama asi,” lausus Helme. „Meil on valitsus, mis rikub meie põhiseaduslikke põhiõigusi. Meil on valitsus, mis tambib iga päev jalge alla põhiseadust, võttes endale õigusi, mida tal ei ole, võttes vastu korraldusi, mis on vastuolus seadusega. Taoline valitsus ei juhi riiki ja selline valitsus ei saa enam jätkata. Kui te olete minuga nõus, siis hüüdke: „Maha Kaja Kallase valitsus!”.

Rahvas hõiskas koos Helmega: „Maha! Maha! Maha!”. „Vaba Eesti eest!” kuulutas seepeale Helme.

Teine EKRE esindaja Malle Pärn tsiteeris aga Piiblit ja hoiatas kohaletulnuid saabuva maailmalõpu eest. „Toompealt tuleb vaid hullumeelseid korraldusi. Meie elu läheb iga päevaga hullemaks,” kurtis Pärn ning kritiseeris vaktsineerimist ja valitsust. „Vaadake ette, et keegi ei liiguks siin (Vabaduse väljakul) ringi süstlaga!”

Jaani kirikus toimus protestidega samal ajal matus

Osalejad küttis üles ka kärehäälne kirjanik Sven Sildnik ehk Kivisildnik. „Meie ei kavatse enam kuulata ühtegi valet. Ühtegi haige arsti valet enam. Eiii! Eiii!” karjus Sildnik, saades kohaletulnute juubelduste osaliseks. „Mul on hea meel näha, et kõik ei ole lambad.”

„Ärge alluge ajupesule, ärge uskuge mitte kedagi. Isegi mind. Mitte kedagi ei tohi uskuda,” hurjutas kirjanik. „Kui telekasse ilmub mõni lõust, siis ta valetab. Ta valetas enne ja ta valetab nüüd. Vabadust ei tule seni, kuni te neid valesid usute.”

Ürituse korraldajad andsid sõna ka vandenõuteooriate portaali Telegram esindajatele Hando Tõnumaale ja Mariann Joonasele. Viimased kutsusid üles poliitikuid vastutusele võtma, nimetades koroonakriisi pettuseks.

„Valitsus diskrimineerib poolt ühiskonda, aga makse tahab saada kõigilt. Ma ei ole nõus neile midagi rohkem maksma. Võime üle minna krüptorahale,” kuulutas Tõnumaa. Vandenõuteoreetikutel oli lõpetuseks ka üleskutse: „Avame kõik ärid, hakkame pidu panema ja lõpetame igasugused piirangud päeva pealt.” Rahvas aplodeeris.

Muusikat tegi protestil Tõnis Mägi

Ühtlasi esines üritusel fotograaf Kaari Saarma, kes nimetab end molekulaarbioloogiks. Ta jutustas, et vaktsineerimine on sisuliselt ravimifirmade nuumamine ja tegelikult on olemas odav imeravim nimega invermektiin, mille võiks koroonaravis kasutusele võtta. Eesti Päevaleht on varem kirjutanud, kuidas seda sama ussirohtu on ka Eestis rohkem tarbima asutud, ent pole ühtki tõendit, et paelusside ja teiste parasiitide raviks mõeldud ivermektiinil on mingit mõju koroonaviiruse vastu.

Oma avalduse tegi ka vaktsineerimisest keeldunud endine kiirabitöötaja Joona Sõsa. Viimane rääkis, kuidas mullu peeti temasuguseid meedikuid kangelasteks, ent nüüd lasti nad vaktsineerimisest keeldudes lahti. Ta nimetas vaktsiine eksperimentaalseteks ning väitis, et nende ohutus ja tõhusus on endiselt kaheldavad.

„Inimesi (meedikuid -toim) ähvardatakse ja survestatakse, kui nad ei lase end vaktsineerida. Ometi on tegemist vastutustundlike ja professionaalsete spetsialistidega. Meie leiame, et inimestel on õigus oma tervise üle ise otsustada. Inimestel on õigus oma peaga mõelda,” lausus Sõsa.

Inimesed tulid välja eri loosungitega

Korraldajad esitlesid üritusel ühtlasi pilkavaid videokatkeid Eesti poliitikute ja ekspertide kuude-, kohati aastatagustest väljaütlemistest nii koroonaviiruse kui vaktsineerimise teemal. Teiste seas said niiviisi omal moel sõna ka Jüri Ratas, Kaja Kallas ja Irja Lutsar.

Ühel hetkel lennutati meeleavaldusel rahvamassi kohal drooni, mis on igasuguste droonilennutamise reeglite vastane. Politsei vaatas toimuvat eemalt pealt.

Ürituse ajal toimus Vabaduse väljakul asuvas Jaani kirikus ka matus ja läbi protestijate summa sõitis lahkunut peale võtma matuseauto. Kella 14 ajal sõitis vabadussamba ette aga kiirabiauto, mis toimetas haiglasse protestil kokku kukkunud inimese. Väljaku nõlval seisid samal ajal rendibussid, millega inimesi Eesti eri paigust meeleavaldusele kohale toodi.

Üks protestija toimetati haiglasse

SAPTKile kuuluva portaali Objektiiv toimetaja Markus Järvi tänas ürituse lõpetuseks kohaletulnuid ja tuletas meelde, et tegemist polnud vaktsiini- ega meditsiinivastaste meeleavaldusega.

Järvi sõnul on riigis käimas hoopis apartheidi ja diktatuuri kehtestamine, millega ei saa sugugi leppida. „Me seisame sundvaktsineerimise vastu,” lausus ta. „Teie, head inimesed, olete lootuse ja valguse kandjad siin Vabaduse väljakul. Viige valguse sõnum igale poole, kuhu te lähete.”

Meeleavalduse peakorraldaja oligi SA Perekonna Traditsiooni Kaitseks (SAPTK), kuid partneritena olid kaasatud ka Telegram, Objektiiv ning EKRE portaal Uued Uudised.

Ürituse korraldajate sõnul oli eesmärk viia meeleavaldus läbi võimalikult rahumeelselt ning soliidselt. Vooglaid palus aktsiooni eel, et protesteerijad ei alluks provokatsioonidele ning suhtuks politseisse kui heasse partnerisse. “Et meeleavalduselt jääks kõlama väärikas ja lootust andev põhimõttekindlus,” märkis ta.

Politsei pressiesindaja sõnul oli politsei mõne patrulliga avalikul koosolekul kohal selleks, et olla korraldajale abiks juhuks, kui peaksid tekkima olukorrad, mida korraldaja ei suuda ise lahendada või kus tal on tarvis korrakaitse abi.

Reedel kohtus president Alar Karis nelja suurima haigla juhiga, et arutada koroonaolukorda haiglates. President Karis kutsus oma kohtumisejärgses avalduses üles kõiki mõtlema selle üle, kuidas panustada pandeemia leevendamisse.

„Kutsun teid sügavalt mõtlema, mida igaüks – iga Eesti inimene – saaks personaalselt teha, et meie arste, õdesid ja hooldajaid nüüd ja kohe aidata. Kas see on vaktsineerimine, kodutööle jäämine, distantsi hoidmine kaaskodanikega, loobumine perepeost, maski kandmine või mõni muu mõistlik moodus, aga me peame kõik praegu midagi ette võtma,” ütles president Karis.

Jaga
Kommentaarid