4. augustil osales Gobzems koos mitmesaja inimesega Riia kesklinnas sanktsioneerimata meeleavaldusel „sundvaktsineerimise” vastu, kus väljendati vastuseisu seaduseelnõule, mille järgi oleks saanud vaktsineerimistõendiga inimesi töölt vallandada.

Politsei alustas hiljem Gobzemsi vastu administratiivmenetlust.

Vaatamata sellele kutsus Gobzems sotsiaalmeedias oma toetajaid kordusmeeleavaldusele 18. augustil ja koguneski mõni tuhat inimest.

Läti keskvalimiskomisjon lükkas lisaks sellele augusti lõpus tagasi Gobzemsi taotluse hakata allkirju koguma refendumi korraldamiseks koroonaviiruse vastu "sundvaktsineerimise" keelamiseks.

Gobzemsi parempopulistlik erakond Seadus ja Kord (läti keeles Likums un Kārtība – LuK) tegi ettepaneku kirjutada vaktsineerimise vabatahtlikkus ja piirangute kehtestamise keeld sisse Läti põhiseadusesse.

Erinevate rikkumiste eest keelati Gobzemsil septembris seimi töös osalemine.

Gobzems sai kõigepealt tuntuks 2013. aasta Riia poevaringu ohvrite advokaadina.

2018. aasta seimivalimistel oli Gobzems erakonna Kellele Kuulub Riik (KPV) peaministrikandidaat. Erakond võitis seimis 16 kohta, mis oli paremuselt teine tulemus pärast Uut Konservatiivset Parteid (JKP).

Pärast seda, kui JKP-l ei õnnestunud valitsust moodustada, sai kätt proovida ka Gobzems, aga ei saanud ülesandega hakkama.

KPV nõudis seejärel Gobzemsi nimetamist siseministriks peaminister Krišjānis Kariņši valitsuses, aga viimane keeldus teda valitsusse võtmast. KPV juht Artuss Kaimiņš kutsus siis Gobzemsi üldse koalitsiooni moodustamise protsessist kõrvale jätma, mille peale ei toetanud Gobzems hääletusel Kariņši valitsust ega erakonnasisesel usaldushääletusel Kaimiņšit. Samuti tunnistas Gobzems korruptsioonijuurdluses Kaimiņši vastu. 2019. aasta 4. vebruaril visati Gobzems KPV-st ja 6. veebruaril selle parlamendifraktsioonist välja.

Gobzemsist sai sõltumatu seimi liige.

2020. aasta 10. oktoobril esitles Gobzems oma tulevast uut erakonda, mis pidi asutatama 22. novembril. Pandeemia tõttu oli aga sellise arvu inimeste kogunemine, mida olnuks vaja partei asutamiseks, keelatud. Lõpuks asutati erakond nimega Seadus ja Kord 2021. aasta 8. jaanuaril. Sellesse kuulus neli seimi liiget, kaasa arvatud Gobzems ise.

Gobzemsit on nii kodu- kui välismaal nimetatud populistiks. Mitmeid tema sotsiaalmeedias väljendatud vaateid peetakse paremäärmuslikeks.

Jaga
Kommentaarid