Selle konfidentsiaalse strateegia eesmärk on valmistuda igasugusteks üheaegseteks rünnakuteks Lääne- ja Musta mere piirkondades, mis võivad hõlmata tuumarelvi, arvutivõrkude häkkimist ja rünnakuid kosmosest, vahendab Reuters.

„Me jätkame oma alliansi tugevdamist paremate ja moderniseeritud plaanidega,” ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg pärast kohtumist, kus lepiti lisaks kokku miljardi dollari suuruse fondi loomises, et pakkuda seemneraha uute digitaaltehnoloogiate arendamiseks.

Ametiisikud rõhutasid, et ei usu, et Venemaa rünnaku oht oleks vahetu. Diplomaatide sõnul on aga „heidutuse ja kaitse kontseptsioon Euroatlandi piirkonnas” ja selle strateegilise rakendamise plaan vajalikud, sest Venemaa arendab moodsaid relvasüsteeme ning paigutab vägesid ja tehnikat alliansi piiridele lähemale.

„See on heidutusviis,” ütles Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer plaani kohta raadiojaamale Deutschlandfunk. „Ja seda kohandatakse Venemaa praeguse käitumisega ja me näeme eriti õhupiiri rikkumisi Balti riikide kohal, aga ka lisanduvaid sissetunge Musta mere kohal.”

Koondplaani heakskiitmine võimaldab detailsemaid regionaalplaane 2022. aasta lõpuks, teatas üks USA ametnik. See võimaldab NATO-l otsustada, milliseid lisarelvi vajatakse ja kuidas vägesid paigutatakse.