„Inimesed, kes on isiklikest huvidest või vaenulikest jõududest juhindudes segatud desinformatsioonikampaaniasse COVID-19 kohta,” kirjutatakse veebilehel. Sellele järgneb desinformaatorite nimekiri, mis koosneb 80 Läti ühiskonnas tuntud inimesest. Lisatud on fotod ja põhjendus, miks nad nimekirjas on, vahendab LSM.

Nimekirjas on näiteks ettevõtja ja endine Läti julgeolekuteenistuse Põhiseaduse Kaitse Büroo (SAB) töötaja Arnolds Babris, kes on osalenud koroonapiirangutevastastel meeleavaldustel.

„Teate, mul on ükskõik! Ma olen elus paljuga kokku puutunud. Mind ei häiri see absoluutselt. Ma ei ole kunagi olnud vaktsiinide kui selliste vastu, ma olen olnud sundvaktsineerimise vastu. See, mida praegu püütakse vaktsiinivastastega teha, on katse meil suu kinni toppida. Ja psühholoogiliselt alla lasta. Teate, mul on praegu raske rääkida, ma olen kopsupõletikuga siruli. Mul on palavik,” kommenteeris Babris LSM-ile. Küsimusele, kas ta on koroonatesti teinud, vastas Babris, et on teinud, aga pole vastust saanud.

Nimekirjas on ka kurikuulus oligarh ja poliitik Ainārs Šlesers, kes suvel asutas oma erakonna Latvija Pirmajā Vietā (LPV) ehk Läti Esikohal, mille üks põhilisi tegevussuundi on olnud koroonapiirangute ja „sundvaktsineerimise” vastu võitlemine. Samuti on nimekirjas Šlesersi parteikaaslane ja Läti keskvalimiskomisjoni endine esimees Arnis Cimdars, kelle surmast eile teatati. LTV andmetel oli ta enne surma nakatunud koroonaviirusega.

Veel kuulub nimekirja rahvuskonservatiivse Rahvuslaste Ühenduse seimiliige Aleksandrs Kiršteins. Põhjuseks tema kommentaar loo juures õpetajatest, kes otsisid võimalust koroonat läbi põdeda, et ei peaks ennast vaktsineerida laskma. „Kui inimene on alla 60 aasta vana, ilma krooniliste haigusteta, siis on parem nii tehagi,” kirjutas Kiršteins.

„Ma ei tea, mis nimekiri see on, lolle jätkub! Ma olen alati rõhutanud, et tuleb vaktsineerida riskigrupid. Ise olen ma ka vaktsineeritud. Lätis vaktsineeritakse ju peamiselt noori. Aga valitsus võtab vastu rumala otsuse kõik vaktsineerimata inimesed vallandada. Ja õpetajad lähevad välja sellisele sammule, et palka säilitada. Ja ma ütlesin, et see naine teeb õigesti, kui ta ei taha end vaktsineerida lasta ja ta on terve. Ma loomulikult ei tea, kui vana ta on. Kui selles nimekirjas on veel mingeid tarku inimesi, on see meelitav. Õigesti kirjutatud – Coviditargad. Ma ei tahaks olla Covidiidiootide nimekirjas,” kommenteeris Kiršteins.

Nimekirjast leiab ka rea meedikuid: näiteks Riia idahaigla endise velskri Marina Kornatovskaja ja perearsti Ilze Aizsilniece, kes on homöopaat ja arstide liidu president. Seal on ka meditsiinitöötajate ametiühingu esimees Valdis Keris. Tema ametiühing levitas augustis avaldust, mille järgi suureneb noortel inimestel pärast vaktsineerimist tõsiselt südamelihase põletiku oht.

„See, mis seal kirjutatud on, on täielik vale. Ma hakkasin juba juristidega konsulteerima, et õiguskaitseorganid selgitaksid välja, kes sellega tegeleb,” ütles Keris oma nimekirja sattumise kohta.

Jaga
Kommentaarid