Keskerakonna Tallinna nõukogu esimees, linnapea Mihhail Kõlvart sõnas, et erakonna soov on moodustada pealinnas tugev koalitsioonivalitsus, mis tagaks pealinna jätkuva arengu ja ning võimeka linnajuhtimise. "Ees seisavad mitmed katsumused, millest olulisim on kahtlemata koroonakriisi haldamine ja inimeste abistamine. Me ei soovi aega raisata poliitilisele kemplusele ja võimumängudele, vaid tagada kiirelt stabiilne linnajuhtimine, mida pealinlased ootavad ja väärivad,” rõhutas Kõlvart.

Tallinna nõukogu esimees lisas, et arutelu all olid mitmed võimalused koalitsiooni moodustamiseks, kuid nõukogu otsus oli teha ettepanek just sotsiaaldemokraatidele, kellega võiks leida suurima sisulise ühisosa. “Peame oluliseks just sotsiaalset vastutust pealinlaste ees ja nii meie eakate kui ka kriisi tõttu raskustesse sattunud inimeste toetamist. Samuti võime loota toetusele oluliste projektide, nagu näiteks Tallinna haigla, valmimisele,” sõnas linnapea.

Olulise kaalukeelena tõi Kõlvart välja sellegi, et sotsiaaldemokraadid ei püüdnud vastandada eri rahvuseid, linnaosasid ja sihtrühme. “Volikogus on inimesed, kes mõistavad meie ees seisvaid võimalusi, aga ka vastutust kõigi Tallinna elanike ees,” põhjendas Kõlvart.

Raimond Kaljulaid: sotsid annavad vastuse ilmselt homme õhtul

Sotside linnapeakandidaat ütles, et Tallinna võimuliidu küsimuse otsustavad ühiselt SDE Tallinna juhatus ja erakonna enda juhatus. "Loomulikult kaasame ka neid, kes on valitud volikogu liikmeks," ütles ta tõenäoliselt homme õhtul toimuva kogunemise kohta.

Milline võiks olla sotside esindatus uues linnavalitsuses? "Ei ole sellele mõelnud ja see pole ka küsimus, mida me juhatuses käsitleme," ütles Kaljulaid. Vestluses Delfiga rõhutas ta läbivalt, et esmalt vaja kujundada seisukoht seoses sellega, mida teha seoses Keskerakonna ettepanekuga.

Keskerakond on varemgi sotside seast üleostmisi teinud. Ega nad ei karda, et nii võib minna ka seekord ning lõpuks taastub Keskerakonna ainuvõim? "Võin kinnitada, et homme, kui arutama asume, ei karda me midagi," lausus Kaljulaid.

Ettepanek sotsidele on alles protsessi algus

"Sotsidel on meile sarnasemad vaated, mis näiteks puudutab sotsiaalvaldkonda ja kriisis toime tulemist,” ütles Delfile Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik ning lisas, et kui sotsiaaldemokraadid on Keskerakonna ettepaneku vastu võtnud, siis saab juba täpsemalt arutada, kuidas edasi minna.

“Meil on kindlasti selge nägemus, et Tallinna linnapeana jätkab Mihhail Kõlvart, kes on ka juht Keskerakonna delegatsioonile, mis sotsidega läbirääkimisi alustaks,” sõnas Terik.

"Nii EKRE kui ka Isamaaga oleks raske tööd teha, lisaks ka nende suhtumine ja väljaütlemised," selgitas Delfile veel enne Keskerakonna otsuse selgumist valimistel linnapea Mihhail Kõlvarti järel suuruselt teise häältesaagi kogunud Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats.

Sisulisi valikuid oli Keskerakonnal kaks

Seega olid sõelal vahetult pärast valimistulemuse selgumist Kõlvarti poolt välja käidud kolmik: Reformierakond, sotsiaaldemokraadid, Eesti 200. Neist viimase väljaütlemised viimastel päevadel on andnud aga ka mõista, et Eesti 200 pole olnud Keskerakonnaga koalitsiooni minemisest eriti huvitatud.

Veel enne, kui Keskerakonna lähenemine sotsidele teada oli, ütles Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet Delfile: "Praegu pole kõige olulisem küsimus mitte see, kes on koalitsioonis, vaid mis saab olema võimuliidu valitsemisprogrammis. Lisaks tavalistele teemadele nagu linnaruum, haridus, taristu ja muu on oluline ka koroonaviiruse temaatika," ütles ta. "Tallinna tugevus on olnud see, et on saadud otsustada kiiresti ja efektiivselt. Koalitsioonis on oluline, et see võimekus ei väheneks," leidis Svet.

Enne uudise teatavaks saamist ei nõustunud ükski keskerakondlane oma lemmikut võimalike tulevaste partnerite seas avaldama. "Kõige lemmikum oleks, kui Keskerakond jätkaks üksi jätkaks valitsemist. Arvestades tehtud tööd, oleksime võinud seda väärida, aga valimistulemus oli seekord selline," ütles Lauri Laats.

Sotsid olid esimesed, kes "kambaka" plaani põhja lasid

"Tänan kõiki tallinlasi, kes käisid valimas ja hääletasid sotsiaaldemokraatide poolt. Oleme valimistulemusega rahul ning valmis järgmised neli aastat kaitsma oma valijate huve ning töötama Tallinna linna heaks," kirjutas sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Raimond Kaljulaid sotsiaalmeedias hommikul pärast valimisi.

Ta selgitas, miks senise opositsiooni ühisrinnet Keskerakonna vastu moodustama ei peaks: "Kohalikud valimised Tallinnas võitis Keskerakond. Keskerakonna esinumber, linnapea Mihhail Kõlvart sai ka isiklikult väga tugeva mandaadi jätkamiseks linnapeana. Selles olukorras peavad sotsiaaldemokraadid võimatuks minna kaasa nn “kambaka” tegemisega valimised võitnud erakonnale. Ütlen väga selgelt: mingit kambakat ei tule."

Delfi küsis Kaljulaidilt toona, kas tema avaldus kätkes endast sotside koalitsioonipartneriks pakkumist Keskerakonnale. "Minu avaldus ei sisaldanud ühtegi pakkumist, me andsime hinnangu ühele koalitsioonivariantidest. Meile ei sobi see ei praktiliselt ega väärtuseliselt. Sellisesse liitu kuuluksid maailmavaateliselt väga erinevad erakonnad. On väga keeruline saada efektiivselt toimima viie osapoolega koalitsioon, mis peaks pealinna koroonakriisi ajal valitsema. Tallinlastel on vaja tugevat ja hästi toimvat linnavalitsust."