Sel sügisel algas koostöös Teliaga võimas Nutijaht, mis kestab novembri lõpuni.
Nutijahi eesmärgiks on koguda kokku üle Eesti prügina seisvad väikeelektroonikaseadmed ja suurendada noorte teadlikkust elektroonikajäätmete sorteerimise tähtsusest.

Eestis pole vist ainsatki kodu, kus ei leiduks elektroonikaseadmeid. Euroopas tehtud uuringute kohaselt on neid ühes majapidamises keskmiselt 72 tükki, millest 11 on katki või lihtsalt kasutusest maas.

Teada on, et Eestis tuuakse iga päev turule suurusjärgus 50 tonni elektroonikat, mis kõik muutub lõpuks kasutuna seisvaks, keskkonnale koormavaks ja oma aja ära elanud vanaelektroonikaks – telefonid, tahvelarvutid, nutikellad, arvutid, laadijad, kõrvaklapid jms.

Nutijaht on hea võimalus igaühel oma kodus kriitilise pilguga ringi vaadata ja kasutuna seisma jäänud elektroonikaseadmetest loobuda.

Kampaania raames on oodatud järgnev vanaelektroonika: arvutid, tahvelarvutid, telefonid, nutikellad, juhtmed ja laadijad. Üle Eesti võtavad neid vastu 11 Kuusakoski esindust. Lisaks paremini korras kodule ja panusele rohelisema Eesti heaks ootavad Nutijahis osalejaid auhinnad.
Nutijaht meeldib muusik Gameboy Tetrisele sedajagu, et ta hakkas lausa selle reklaamnäoks. “Ega mina ka varem ei teadnud, mida teha kasutute juhtmete või kõrvaklappidega. Mul neid ikka koguneb ja päris kõvasti. Õnnetuseks on nii, et ühel hetkel saab ruum otsa ja siis hakkad nuputama, kuhu kõik kasutu kraam viia. Nüüd olen ma muidugi teadlikum,” tunnistab muusik ning lisab, et tema hinnangul võiks seadme kasutuks tunnistada siis, kui seda vähemalt pool aastat kasutatud ei ole.

Jaht küünlaümbristele ja patareidele

Sellega pole Kuusakoski jahiteemad aga kaugeltki mitte läbi. Koostöös koolidega on Kuusakoski AS korraldanud mitmeid võimsaid aktsioone. Üheks tuntumaks neist on “Küünlaümbriste jaht”, mis toimus aastatel 2013–2018 ja mille käigus koolilapsed kogusid üle Eestimaa kokku miljoneid küünlaümbriseid. Selle sõsarkampaania Patareijahi kahe toimumisaasta käigus koguti kokku rohkem kui 2 miljonit kasutatud patareid.

Mõlema kampaania kasutegur on olnud väga suur. Keskkonda sattudes ei laguneks küünlaümbrised mitte kunagi. Kokku kogutud 15 miljonit küünlaümbrist aga tähendab umbes 20 tonni metallijäätmeid, millest saab pärast ümbertöötlemist ehitada näiteks kümneid alumiiniumist autokeresid, sadu mobiilside tugijaamu või mõne lennukitiiva.
Patareijahi kasutegur keskkonnale on ülimalt oluline, kuna patareides leiduvad raskemetallid kogunevad elusorganismidesse ja toiduahelat mööda edasi liikudes ohustavad need kõige rohkem näiteks loomade elu.

Pikk ajalugu, võimsad tulemused

Kuusakoski ajalugu on Eestis väga väärikas, järgmisel aastal täitub ettevõttel juba 30. tegutsemisaasta.

Eestis alustati tegevust aastal 1992, mil valitsuse otsusega moodustati üleliidulise Vtortsemeti (vanaraud Fe) Eesti allüksusest ja Vtortsvetmetist (värviline vanametall) riigiettevõte Eesti Metallieksport (EMEX). Järgmisel aastal sai EMEX monopoolse õiguse vanametalli kokkuostuks, mis kehtis viis aastat. 1997. aastal EMEX erastati, kaks aastat hiljem müüdi Põhjamaade juhtivale vanametalli töötlejale Kuusakoski Oyle ja aastal 2004 sai firma uueks nimeks AS Kuusakoski.
Emafirma Kuusakoski Oy on juba üle sajandi vana ning lisaks Eestile ja kodumaale Soomele tegutseb ta Venemaal, Leedus, Rootsis, Taanis, Inglismaal, USA-s, Hiinas ja Taiwanis.
Kuusakoskis töötab ka Eesti ainus metalliveski, mis on purustanud üle miljoni tonni vanametalli, sealhulgas rohkem kui 100 000 autoromu. 1996. aastal tööle hakanud metalliveski on ainus omalaadne Eestis, mis suudab romusõidukeid taaskasutatavaks tooraineks töödelda kooskõlas Euroopa Liidu keskkonnanõuetega, suunates 95% autovraki massist taaskasutusse – kõik romude osad sorteeritakse eraldi ja taaskasutatakse vastavalt materjalile.
Ettevõte investeeris veski soetamisse ligi 2,9 miljonit eurot. Autoromude kokkukorjamise kampaania kuulub samuti jahisarja ja selle nimeks on Romujaht.
Kõiki Kuusakoski kampaaniaid iseloomustab ka elanikkonna harimine, mis kõige enam on suunatud noorte keskkonnateadmiste suurendamisele.

Jaga
Kommentaarid