Võitsite koos oma valimisliiduga Hari Haapsalus valimised suurelt, kuidas võit maitseb?

Võit on alati magus. Suur võit on isegi keerulisem kui väiksem.

Mida te silmas peate?

Suure võiduga kaasneb suurem vastutus.

Olete linnapea olnud 21 aastat, kuidas on see vastutus siis suurenenud?

21 aastat on pikk aeg. Eksamid, mis iga nelja aasta tagant tulevad, on mul mitmel korral õnnestunud. Ükskord ei õnnestunud ka.

See oli 2002-2009, kui jäite linna juhtimisest eemale.

Jah, olin Tallinnas eksiilis.

Üllatusest või erakordsest vastutusest pole ju mõtet rääkida, teie võit oli ette teada.

Võib öelda, et on ette teada, aga värin oli ikka sees. Rahva hoiakut tunnetades arvasin, et tuhat häält võiks loogiline olla küll. Tuli natuke rohkem isegi. See, et meie nimekiri saab 25st kohast 15, seda ei näinud ma ette isegi kõige halvemates unenägudes.

Kuula siit.
1x
00:00

Koalitsioon on paigas, jääb selliseks, nagu oli?

Jah, me olime Keskerakonnaga koalitsioonis juba siis, kui ma olin Reformierakonna liige, viimati nüüd ka Harjaga neli aastat. Keskerakonna ja nende juhi Jaanus Karilaiuga on meil olnud konstruktiivne koostöö. See on meie edu põhilisi aluseid. Öelda Keskerakonnale, et puhake jalga, me teeme ise, pole viisakas ega loogiline. Maakera seisab ju kolme elevandi peal, kui üks ära võtta, siis läheb keeruliseks.

Lääne Elu avaldas juhtkirjas kahetsust, et te jälle võitsite. Valijad armastavad teid, aga ajakirjanikud mitte, miks?

Eino, üks asi on sõnad, teine asi on tunded. Vastandudes ja öeldes, et nad mind ei armasta, saavad nad rohkem klikke.

Te olete Haapsalus nii kaua olnud, Tallinna mehed pole kutsunud, et tule, Urmas, Tallinna, kandideeri riigikogusse, saad veel ministriks?

Minu tase on munitsipaalpoliitika. Olen Tallinnas olnud, 2002 tegime Pirita TOPi spaahotelli. Kaks korda olen lasknud end ära rääkida ja pürginudki riigikokku. Reformierakonna juhtkond mind nimekirja ei pannud, sest mul on halvad sõbrad: Vilosius, Lipstok ja Hanschmidt. Ega ma väga ei tahtnud ka, aga kohalikud arvasid, et võiksin. Noh, tegin vea, püüdsin, aga sein tuli kiiresti ette. Teinekord mõtlesin Reformierakonda aidata üle-eelmistel valimistel. Sain kiiresti aru, et rahvas ei taha mind ära lasta.

Reformierakond viskas teid ju välja. Ilmselt kahetsesid nad seda hiljem kibedasti ja käisid teid palumas tagasi tulla?

Ei. Tollane peasekretär Kõiv käis korduvalt palumas, et mingu ma ise ära. Noortel reformaritel ei pidanud närv vastu ja nad viskasid mind välja, enne kui ma jõudsin ise astuda. Olen neile südamest tänulik.

Nii et teil pole parteid vajagi. Muide, millest kõneleb see, et valimistel tegid seekord ilma valimisliidud?

Rahvas on kaklusest parteide vahel väsinud. On kaks poliitikat: kohalik ja üle-eestiline. Seal on väga suur vahe. Kui minu hea sõber Karilaid riigikokku kandideerib, siis saab ta väga palju hääli, nüüd sai normaalsel hulgal.

Närused 136 häält.

Hääletoojate seas on Karilaid ikkagi esireas. Kõigepealt olen mina, siis on pikk vahe....

... ja siis tuleb see noor reformierakondlane, kelle nimi on Roger Tibar.

See on partei anomaalia.

Mine tea, kasvab ja võtab kord teie koha?

Ta peab väga palju kasvama. See ei ole jätkusuutlik, kui sa end kaamera ees hõõrud, silmad pahupidi, ja arvad, et nii saad linnapea ametisse.

Missugune ülbus. Aga Karilaiuga polegi teil ju õieti koalitsioon, vaid sümbioos juba pikemat aega: tema toob Tallinnast raha, teie kulutate, laristate, lõikate linte.

Julge väljend, laristate. Raha me taotleme, mitte Karilaid ei too. Eesti Vabariigis kehtivad reeglid, mille alusel saab raha taodelda. Kui raha siis lõpuks tuleb, sest meeskond on head taotlused teinud, siis pannakse see sinna, kus on vaja. Kuhu raha panna, seda otsustab volikogu.

Keskerakonnal ei lähe eriti hästi, mine tea, kas rahalaevad enam saabuvadki. Olete selle pärast muret tundnud?

Ei mõtle selle peale.

Kummal õieti kumba rohkem vaja on, teil Karilaidu või temal teid? See on õieti kummaline sümbioos.

Sees, mis Haapsalus on 12 aastat toimunud, on tõesti erandlik. Meil ei ole olnud suuri lahkhelisid, volikogu on väga konstruktiivne. Istungid on lühikesed, kõik on hästi ette valmistatud. Kui linnapea töötab hästi ja volikogu teda usaldab, siis on ju tore.

Te raiusite suvel Haapsalu peatänava paljaks. Nägin seda pilti oma silmaga, see oli hirmus. Miks seda tarvis oli? Puud ei olnud ju haiged, nagu te väitsite.

Kui te käisite suvel, siis pidite aru saama, et puude maharaiumine massiivsete teetööde ajal oli vältimatu.

Kuidas nii? Dendroloogi hinnangul tulnuks maha raiuda kuus puud, aga teie raiusite 115.

Teie, meedia, kes te mind väga armastate, olete minust teinud kõige tuntuma puuteadlase.

Sellena te Facebookis ju esinesitegi. Kõigepealt teatasite, et langetati 65 puud, mädanikukolded olid 27-l. Kui oli maha raiutud 108 puud, olevat mädanikukahjustus olnud 55-l. Kumbki väide pole õige.

Teate, mis on minu pikaaegse poliitilise edu saladus? Ma võtan kuulda tarku inimesi. Need inimesed, kes meil Haapsalus tee-ehituse asjus on nõu andnud, olid väga targad. Nende sõnadele on tuginenud minu esinemised meedias ja mujal. See, mis tänaseks on Haapsalu peatänavaga toimunud, näitab, et seal ei oleks mitte ükski puu ellu jäänud.

Kes on need nõuandjad? Dendroloog Olev Abneri ekspertiisi te eirasite.

Ei, see võeti teadmiseks. Ja pärast seda võeti mujalt teadmisi juurde.

Kust need tulid?

Teede-ehitaja ütles, et seal on vaja kaevata....

Kas tee-ehitaja on dendroloog?

Ei, tema näitas, et seal on vaja kaevata.

Aga teie ütlesite, et puud on haiged. Dendroloog ütles, et ainult kuus on haiged, te ju valetasite?

Dendroloog eksis. Tema vaatas neid puid siis, kui need olid püsti. Meie vaatasime puid siis, kui need olid maha võetud ja kui oli näha, mis puu sees toimub. Üle 40 puu oli suure mädanikuga.

Teie tunnete puid paremini kui dendroloog, see on huvitav.

Meedia on minust teinud Eesti kõige parema puuteadlase. Ärge mu sõnu väga tõsiselt võtke, ma olen poliitik ja võin vahel nalja teha. Täna olen täiesti kindel, et tehtud otsus on õige. Seal tuli nii palju kaevata, need puud oleks tänaseks surnud olnud.

Kui teie, lugupeetud meedia, selle teema üles võtsite, siis selle asemel, et asja arutada, tegite minust tuntud puuteadlase. Ausalt, kui näitate mulle haaba, viigi- või viirpuud, ega ma neil ju vahet ei tee.

Ikkagi, te ju valetasite. Sellal kui te viidatud FB-postitusi tegite, oli Abneri ekspertiis teile ju teada.

Kulla Vilja, mina tegin oma väited, tuginedes faktidele.

Kust need faktid pärit olid?

Me oleme kõik need kännud üles pildistanud. Isegi teie saaksite neid pilte vaadates aru, et need puud olid haiged. Osa olid terved, aga nad poleks ellu jäänud, sest teetööd oleks puujuuri kahjustanud nii palju. Tegime õige otsuse.

Miks te ei korraldanud ühtegi koosolekut, miks te ei küsinud inimeste arvamust, enne kui puud maha võtsite?

Nüüd panete puusse, korraldasime.

Millal need toimusid?

Enne, kui teetööd pihta hakkasid. Volikogus olid istungid, kutsusime rahva kokku kultuurimajja.

Mulle teadaolevalt ei kutsunud te kokku ühtegi koosolekut, et arutada seda kogukonnaga.

Otsused, mida tegime, sündisid spetsialistide soovitustele tuginedes. Ja need on õiged otsused. Tulge Haapsallu ja vaadake, siis saate aru, et meie otsused on õiged. Meil on päris head restoranid muide, töötavad.

Mind teie väited kahjuks ei veennud.

Teid see ei veenagi, teie ei ela Haapsalus. Haapsalus elavad arusaajad inimesed, seda on näha valimistulemusest. Mulle on öeldud, et olen kirvenäoga puutapja, ega seda ei ole vist ka ju mõtet teha? Lähtusime oma otsustes tarkade Eesti spetsialistide arvamusest.

Korrutate seda aina, aga ei viita, keda te silmas peate.

Proua Lootus näiteks.

Tema ütles, et raiuge puud maha?

See oli kollektiivne otsus: teede-ehitajajad, dendroloogid, maastikuarhitektid. Me võime vaielda, olen ennegi ju vaielnud, ega sein on ees. Te ei saa aru sellest. Ja see on teie mure.

Teil tol hetkel käsi ei värisenud? Et äkki hääled lähevad?

Kas te sellest saate aru, et puud langetas see, kes oskas, minu käed kirvest ei hoidnud.

Kuulge, keegi ei arva, et te käisite neid isiklikult raiumas.

Ei värisenud käed. Tegelikult olin ma kurb. Mu silmanurgas väreles pisar.

Krokodillipisar. Neid valasite ka viimases, enne valimisi tehtud Lääne Elu intervjuus.

See oli põhjusega tulnud pisar. See oli kole pilt, kui need puud maha võeti. Süda valutas puude pärast. Ilusad puud, pärnad ja... vist olid vahtrad.

Andke andeks, et ma naeran. Pole enne näinud krokodilli, kes oma pisaratele nii truuks jääb. Te rääkisite, et pärnad ja vahtrad ei sobi linnaruumi. See on täiesti ajuvaba jutt, kuidas te selle peale tulite?

On selline väide, väljend... Kanakarja kambakas. Mina sattusin meedia kanakarja kambaka ohvriks. Teiegi olite seal üks kana, kui te Aleksei Turovski intervjuus meid hirmutasite, et tulevad sääskede tumedad parved. Sellepärast te ei julgegi praegu Haapsallu tulla, sest need parved on väidetavalt juba kohal.

Kanakarja kambakas on väljend, mis teile küll au ei tee.

Kanakarja kambakas oli selline, et Sukles võeti ette. Ma tegin väikese lapsus, ütlesin, et pärnad ja.... mis need teised puud olid...

Vahtrad.

... ja vahtrad ei sobi Haapsalu peatänavale. Seal on suur vahe, kas linnaruum või Haapsalu peatänav. Põhinesin majaomanike, kohvikupidajate ja puude hooldajate arvamusel. Need puud seal Haapsalu peatänaval olid juba ülekasvanud.

Seal teie intervjuus oli kirjas, et Sukles tegi kuriteo Haapsalu linna vastu. Turovski ei saanud üldse aru, mis Haapsalu linnas... Te tõmbasite ta ikka osavalt lohku.

Olete sõber Toomas Vilosiusega, kellega rajasite omal ajal koos Fra Mare. Vilosius sai 20 aastat tagasi kuulsaks frivoolse tsitaadiga, mille mõte oli, et aidsihaiged on oma haiguses ise süüdi. Vanasti võtsite koos viina ja käisite jooksmas, kuidas nüüd?

Enam ei jookse, aga viina võtame.

See jooksmise ja joomise info on pärit ühest KesKusis ilmunud pugejalikust intervjuust, mille tegi Marek Reinaas. Muidugi mitte ajakirjanikuna, vaid kuursaali rentnikuna. Rohkem pole ta selliseid intervjuusid teinud, kas jäi lepingust ilma sel põhjusel või mõnel muul?

Rendilepingut tehakse hangete ehk võistluse kaudu. Kahjuks ei teinud Marek Reinaasa firma parimat pakkumist.

Miks siis räägitakse, et ilma teie heakskiiduta ühtegi lepingut ei sõlmita?

See on väga loll jutt.

Olete spaaomanik, aga eelistate puhata Võsul, miks?

Minu abikaasa on pärit Rakverest ja Võsult. Ta läks oma juurte juurde ja võttis mind sinna kaasa. Mulle meeldib mulle väga. Kui ma sealt tagasi tulen, meeldib Haapsalu mulle järjest rohkem. Mõtlesin, et mul on kõik olemas, töö, meri, puhkus, kõik ühes kohas, aga aeg-ajalt peab sellest välja saama, eriti kui oled 21 aastat linnapea olnud.

Milleks seda Haapsalu raudteed vaja on? Bussid sõidavad, saab valida, missuguse firmaga minna.

Sellega on sama asi nagu puudevõtmisega: ma võin teile rääkida, aga te ei saa aru, sest te ei taha aru saada. Raudtee on regionaalpoliitiliselt hädavajalik. Selleks, et Haapsalu saaks Tallinna eeslinnaks: tund sinna ja tund tagasi. On hädavajalik, et Eesti ei koonduks ainult Tallinna.

Bussid ju sõidavad.

Kaks tundi mugava rongiga läheb nii, et ei saa arugi. Rong on väga kiire ja mugav liiklusvahend.

Aga kallis. Mõttetu, kui bussid käivad.

800 Haapsalu inimest käib iga päev Tallinnas. Dotantsioon Haapsalu liinile peaks olema suhteliselt väike võrreldes teiste Eesti doteeritavate liinidega.

Te olete hariduse poolest arst. Mida teha inimestega, kes ei taha lasta end kaitsesüstida?

Valitsus peaks olema konkreetsem. Eesti on täiesti vaba riik. Aga kui inimene ei saa aru, et vabadus on varsti võrdne surmaga, siis tuleb see talle selgeks teha ja vabadust natuke piirata.

Mida tuleb teha?

Kui kõrts ütleb, et tema suhtes vabariigi seadused ja määrused ei kehti, siis tuleb see kinni panna.

Kuidas peaks käituma töökohtadel – näiteks neil, mille täitjatest sõltub teiste inimeste elu ja tervis?

Suhteliselt konkreetselt. Kui neil pole põhjust mitte vaktsineerida, tuleb kaaluda sobivust sellele töökohale.

Kes väidab järgmised riigikogu valimised?

Arvan, et nii sassi eesti rahvas ei lähe, et EKRE võidab.

Läänemaal läheb EKREl hästi, aga mitte Haapsalus, miks?

Meie poliitiline kultuur on suhteliselt normaalne. Neil ei ole suuri liidreid. Haapsalu rahvas on mõistlik.

Viidatud pugejalikus intervjuus ütlete välja oma veendumuse, et inimene on põhimõtteliselt siga. Kuidas on selline veendumus tekkinud ja millel rajaneb?

Inimene on põhimõtteliselt siga. Siga armastab muda. Mina olen mudaravi tegija Haapsalu linnas. Kui ma sinna mutta lähen – väga mõnus protseduur, soojalt soovitan – siis ma tunnengi end seana. Isiklik kogemus annab mulle võimaluse seda öelda.