Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna Lääne talituse töötajad tabasid 14. oktoobril Pärnus Lätist saabunud Eesti numbrimärgiga sõiduauto Škoda. Sõidukis viibis kolm isikut – autojuht ja elukaaslastest reisijad.

MTA töötajatel tekkis kahtlus isikute Lätis käimise asjaolude ja põhjuste kohta, mistõttu suunati sõiduk täiendavasse tollikontrolli, kus sõiduki markeeris ära narkokoer. Pärast sõiduki läbivaatust suunati üks sõidukis viibinud reisija Pärnu haiglasse meditsiinilisele läbivaatusele, mille käigus avastati tema kehaõõnest kaks kondoomi sisse pakitud kollakat pakki kogukaaluga 63,27 grammi. Pakendis leitud aine reageeris fentanüüli kiirtestile.

MTA uurimisosakonna Lääne talituse juhataja Peeter Paisuotsa sõnul on fentanüül äärmiselt ohtlik ja kiiresti sõltuvust tekitav aine, mis põhjustab enamiku Eesti narkosurmadest. „Peale selle, et suures koguses narkootilise aine ebaseaduslik käitlemine on teatud juhtudel karistatav kuni eluaegse vangistusega, seab sellisel kujul ohtliku aine transportimine inimese enda elu reaalsesse ohtu. Arvestades, kui lihtne on fentanüüli üledoseerimine, siis lõppeb aine vedamine pakendi purunemise korral üsna tõenäoliselt vedaja surmaga,“ ütles ta.

Kriminaalmenetlus algatati kolme isiku suhtes, keda kahtlustatakse suures koguse narkootilise aine fentanüüli valdamises ja vedamises. Kriminaalmenetlust juhtiva prokurör Helga Aadamsoo sõnul on sõidukis viibinud elukaaslaseid varasemalt kriminaalkorras karistatud, üht neist ka narkokuritegude eest. „Kuigi lõpliku vastuse annab narkootilise aine ekspertiis, siis reageeris saadud aine fentanüüli kiirtestile. Fentanüül on üks ohtlikumaid narkootilisi aineid Eestis ning seetõttu on oluline, et suutsime tõkestada nii suure koguse jõudmist kriminaalturule ja kinni pidada ka rahvusvahelise narkokurjategija. Sellise koguse fentanüüli puhul ei ole kahtlust, et aine veeti Eestisse edasimüügi eesmärgil,“ sõnas Aadamsoo.

Suureks koguseks loetakse narkootilise aine kogust, millest piisab narkojoobe tekitamiseks vähemalt kümnele inimesele. Fentanüüli puhul piisab kümnele isikule narkojoobe tekitamiseks 1,3 milligrammist, seega näiteks 50 grammist fentanüülist piisaks narkojoobe tekitamiseks üle 380 000 inimesele. Aine täpsem sisaldus ja kogus tuvastatakse narkootilise aine ekspertiisi käigus.

Konfiskeeritud fentanüül