Pressikonverentsil anti ülevaade COVID-19 hetkeolukorrast, kriitilisest seisust Eesti haiglates ja vaktsineerimise plaanidest.

Esimene sõnavõtt kuulus hädaolukorra staabi juhile Ragnar Vaiknemetsale, kes alustas briifingut väga tõsisel toonil.

"Käes on COVID-19 kriisi 646. päev. Terviseamet astub teie ette täna äärmiselt tõsises meeleolus, sest haiglate olukord halveneb iga päevaga, isegi tundidega," sõnas ta sissejuhatuseks. Ta viis tähelepanu asjaolule, mis on möödunud nädala jooksul meedias ohtralt kajastust saanud: nimelt, et plaanilist ravi on tulnud mitmel pool edasi lükata. "See tähendab inimeste kannatusi, järjekordade pikenemisi ja kokkuvõttes tervisekahju kogu ühiskonnale."

Sellest tulenevalt on terviseamet valmis rakendama tervishoiuasutustes teise taseme (elutähtsa teenuse toimimine on häiritud) kõiki meetmeid:

tähendab kiirabi ja statsionaarse eriarstiabi haiglate üldvaates ja üldaarstiabi osutajad peavad arvestama olukorda, kus abivajajate hulk võib ületada tervishoiuteenuse osutajate tavapärase osutamise võimekust. Hädaolukorras hospitaliseeritakse eelkõige neid patsiente, kes vajavad vältimatut arstiabi, ülejäänud suunatakse ravile teise haiglasse või suunatakse üldarstiabi osutaja juurde.

Möödunud kevadel oli meie tervishoiusüsteem väga lähedal III taseme rakendamisele. Nagu hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule märkis, pole aga tänavu sügisel meil sama suur võimekust enam varnast võtta kui pool aastat tagasi meil on personali- ja motivatsioonipuudus. Seega ei saa riik lasta olukorral kevadisele tasemele minna.

Lähemalt saab lugeda blogist:


Jaga
Kommentaarid