Kui homme kiidab sama asja heaks esindajatekoja täiskoosseis, antakse asi üle justiitsministeeriumile, millel on öelda viimane sõna süüdistuse esitamisel, vahendab BBC News.

Süüdimõistmise korral võib Bannonit oodata trahv või kuni aastane vanglakaristus.

Endine paremäärmuslik meediategelane ja Trumpi peastrateeg Bannon ei ole eilset hääletust üheksaliikmelises komitees avalikult kommenteerinud. Bannoni vastutusele võtmist toetasid komitees kõik kaks vabariiklast ja seitse demokraati.

Komitee vabariiklasest aseesimees Liz Cheney ütles oma avasõnas, et Bannonil olid olulised eelnevad teadmised 6. jaanuari protestiaktsiooni plaanide ja Trumpi plaanide kohta presidendivalimiste tulemusi diskrediteerida.

67-aastane Bannon vallandati Valgest Majast 2017. aastal ega olnud rahutuste ajal USA valitsuse töötaja.

Trump on õhutanud oma endisi kaastöötajaid esindajatekoja kutseid tunnistama tulla tagasi lükkama, väites, et neil on ametialane õigus informatsiooni varjata.

Esmaspäeval esitas Trump kohtuhagi, millega ta püüab blokeerida andmete väljastamist USA rahvusarhiivist esindajatekoja juurdluse jaoks.

Praeguse presidendi Joe Bideni administratsiooni sõnul ei ole Trumpil legitiimset õigust midagi varjata.

Trumpi pooldajad ründasid 6. jaanuaril USA Kapitooliumi hoonet, et takistada Bideni Trumpi üle saavutatud valimisvõidu kinnitamist kongressis. Üle 670 inimese on sellest osavõtu eest süüdistuse saanud.

Dokumentides, millega Bannon esindajatekoja komitee ette tunnistama kutsuti, öeldakse, et Bannon ütles oma raadiosaates rahutuste eelõhtul, et „homme pääseb valla täielik põrgu”.

Bannon on korduvalt öelnud, et ei kavatse komitee ette ilmuda.