Ieva toob välja, et ta on enda läti sõpradega rääkides tajunud, et nad tunnevad toimuva pärast stressi ja on frustreerunud. "Näiteks mõni sõber ütleb kohe esimese asjana, et ei soovi vaktsineerimisest ja koroonast rääkida. See näitab, et asjad on üle võlli läinud.”

Lätis levib ka palju valeuudiseid ning väärinfot, ütles Ieva. “Saan aru, et kõigil inimestel on õigus oma arvamusele, kuid näen, et inimesed lihtsalt ei oska vaielda - kõike nähakse väga must-valgelt, nt vaktsiinid on kas halvad või head, valitsus sakib või mitte,” ütles Ieva.

“Olen kuulnud, et paljud inimesed ei soovi vaktsineerida, aga ei salli ka piiranguid. Ja samas ei olda nõus midagi ise tegema, et olukord paraneks.”

Läti peaminister Krišjanis Karinš ütles eile õhtul pärast valitsuskabineti seitsmetunnist istungit, et riik läheb alates neljapäevast kuuks ajaks lukku. Valitsuse otsuse kohaselt tuleb 21. oktoobrist kuni 15. novembrini uksi suletuna hoida nii suuremal osal kauplustel, ilusalongidel kui ka toitlustuskohtadel, sh restoranidel ja baaridel ning meelelahutusasutusel nagu kinodel ja teatritel.

Alanud koolivaheaega pikendatakse kuni oktoobri lõpuni. Alates 1. novembrist on võimalik kontaktõppesse naasta algklassiõpilastel, ülejäänutel tuleb jätkata distantsõppel kuni 15. novembrini.

Terviseministri ettepanekul seatakse sisse ka komandanditund ehk öine liikumiskeeld, mis tähendab, et ilma põhjuseta ei tohi kodunt lahkuda - seda õhtul kella kaheksast kuni hommikul kella kuueni.

Valitsusjuhi sõnul ei anna koroonapandeemia hetkeseis muud võimalust, kui võtta taas kasutusele väga range piiranguterežiim, vältimaks tervishoiusüsteemi lähenevat kollapsi. Otsus tehti Karinši sõnul ennekõike Läti kehva vaktsineerimistempo tõttu. "Oleme riigina tõesti keerulises olukorras," tunnistas ta. "Ma tänan kõiki, kes on end vaktsineerinud, kaitstes nii enda kui oma lähedaste tervist, võimaldades majandusel senini toimida ja lastel koolis käia."

Jaga
Kommentaarid