Euroopa Parlamendi ees avalikult lahvatanud tüli on seotud Poola põhiseaduskohtu otsusega, mille järgi ei tunnustata osa Euroopa Liidu seadusandluse ülemuslikkust Poola põhiseaduse üle, vahendab AFP.

„Me ei saa ja ei hakka lubama oma ühiste väärtuste ohtu seadmist,” ütles von der Leyen, loetledes õiguslikke, finants- ja poliitilisi vahendeid, mida Poola vastu kaalutakse.

Morawiecki andis kohe oma ajapiiri ületanud kõnes vastulöögi, öeldes, et „on vastuvõetamatu rääkida finantskaristustest. „Ma ei luba EL-i poliitikutel Poolalt välja pressida,” lausus Morawiecki.

Nii Euroopa Komisjon kui ka Euroopa Parlament on hurjutanud Poolat kohtute sõltumatuse piiramise ja demokraatlike normide õõnestamise eest.

Mõned analüütikud usuvad, et Poola põhiseaduskohtu otsus võib olla esimene samm Poola kunagise Euroopa Liidust lahkumiseni.

Morawiecki kinnitas aga, et Poola koht on Euroopa Liidus ja et Euroopa Liidu õigus, mis on tuletatud selle lepingutest, kehtib ainult teatud valdkondades, Poola põhiseadus on aga ülim kõigis muudes aspektides.