Vystrčil ütles, et haigla, kus Zeman viibib, teavitas teda, et ei ole tõenäoline, et 77-aastane Zeman lähinädalatel tööle naaseks. Muu hulgas peaks ta tegelema uue valitsuse ametisse määramisega, vahendab Reuters.

Zeman viidi haiglasse päev pärast 8.-9. oktoobril toimunud parlamendivalimisi, kus tema liitlane, senine peaminister Andrej Babiš kaotas grupile opositsioonierakondadele, mis said alamkojas ühiselt enamuse ja kavatsevad moodustada uue valitsuse.

Vystrčil tsiteeris haigla aruannet, mille ta välja nõudis, kui presidendi kantselei oli keeldunud Zemani seisundi kohta üksikasju avaldamast.

„Kesksõjaväehaigla arvamuse järgi ei ole president Miloš Zeman praegu tervislikel põhjustel võimeline mingeid tööülesandeid täitma,” ütles Vystrčil. „Selle arvamuse järgi, võttes arvesse president Zemani kaasnevat haigust, on tema tervisliku seisundi pikaajaline prognoos ülimalt ebakindel ja seega hinnatakse tema tööülesannete täitmise juurde naasmist lähinädalatel ebatõenäoliseks.”

Ei Vystrčil ega haigla nimetanud Zemani diagnoosi.

Tšehhi presidendid valitakse otsevalimisega rahva poolt, aga suurem osa võimust on valitsusel eesotsas peaministriga. Siiski on presidendil otsustav roll valitsuste vahetumise korral, ta on relvajõudude ülemjuhataja ning nimetab ametisse juhtivaid ametnikke, nagu keskpanga juhid ja kohtunikud.

Põhiseadus võimaldab parlamendi mõlemal kojal presidendi ametikohustest vabastada, kui ta on võimetu neid täitma, ning jagada need peaministri ja alamkoja spiikri vahel.

Alamkoja senise koosseisu volitused lõpevad neljapäeval ja igasugune hääletus toimuks juba uues koosseisus, mis koguneb esimest korda 8. novembril. Uue peaministri peaks presidendi puudumisel ametisse nimetama uue alamkoja koosseisu spiiker.

Vystrčil ütles, et senati liidrid kohtuvad täna uude alamkotta valitud erakondade esindajatega järgmiste sammude arutamiseks.

Zemanilt volituste võtmine muudaks valitsuse moodustamise senise opositsiooni jaoks ilmselt lihtsamaks, sest Zeman teatas enne haiglasse viimist, et nimetab valitsuse moodustajaks ikkagi Babiši, isegi kui tal ei ole enamust.