21 aastat Keskerakonnas. Mustamäe ringkonna esinumber. Riigikogu esimees. Hiljutine peaminister. Partei esimees. Häältesaak ringkonnas: 3034.

6 aastat Keskerakonnas. Mustamäe ringkonnas järjekorranumbrilt teine. Kahekordne ringkonna linnaosavanem (varasemalt ka teise partei sildi all). Häältesaak ringkonnas: 8466.

Kuigi Jüri Ratase isiku tasapisine lahjenemine poliitikas on olnud käesoleva poliitaasta üks suurimaid märksõnu, oli Mustamäe tulemus selgelt ka selliste arengute taustal alla latti minek. Sai tema madalale tulemusele saatuslikuks peibutuspartlus või miski muu, on nüüd miskit, mille väljaselgitamisega tegelevad poliittehnoloogid. Eriti murelikult tehakse seda ilmselt juba praegu just Keskerakonnas. Mis võib olla aga Lauri Laatsi fenomen? Ja kes ta selline üldse on?

Tundmatu Laats

“Pidin googeldama, et kes ku*at see LAURI LAATS on.”

“Elan Mustamäel ja Lauri Laats meenub ainult jõulude ajal, kui kaardi saadab ja valimiste ajal.”

Mõlemad laused on reaktsioonid Twitterist eilsel valimisõhtul. Sedapuhku just seetõttu, et Lauri Laatsi nime kandev härras tegi oma ringkonnas niivõrd võimsa tulemuse, et ta käis õhtutundidel meediast läbi kümneid kordi. Tõepoolest - Eesti kontekstiski suur häältesaak ja mustamäelased (veel vähem mujal elavad inimesed) kohati vaevu teavad, kellega tegemist.

Laats on tegelikult Mustamäel olnud tegev juba pikki aastaid.

Tema poliitiline teekond sai teadupärast alguse aastal 2005, mil mees astus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmeks. Kümne sotsiks oldud aastaringi jooksul jõudis ta nii SDE volikokku, Tallinna piirkonna juhatusse kui ka Mustamäe osakonna esimeheks. Ametikohtade poolest käis ta korra läbi ka Mustamäe linnaosavanema tooli (perioodil 2009-2010, lahkus ühes terve parteiga linna valitsevast koalitsioonist) ning veetis mitu aastat Tallinna linnavolikogus.

Aastal 2015 - lühikest aega peale parlamendivalimisi - otsustas Laats astuda SDE-st välja ning marssida sisse Keskerakonna lahtisest uksest.

Toona põhjendas ta oma otsust järgmiselt: “Liitudes 10 aastat tagasi erakonnaga, põles erakonna sisene demokraatia tuluke eredalt; kahjuks iga aastaga on tulukese leek muutunud aina väiksemaks. Erakonna paigalseis on toonud kaasa olukorra, kus taaskord mindi valitsuskoalitsiooni Reformierakonna diktaadi all ning oma valijate huve ei ole suudetud kaitsta.”

Järgmistel KOV-valimistel - aastal 2017 - sai Laats juba Keskerakonna nimekirjas kandideerides pikemaks ajaks Mustamäe linnaosa valitsejaks. Ja nüüd, 2021. aastal, samaviisi edasi.

Lauri Laats Tallinna linnavolikogus jagamas pinki Edgar Savisaarega. Aasta oli 2014.

Väsinud Ratas?

Kust need sedelid ja e-hääled siis ka laekusid?

Eesti Päevalehe peatoimetajal Urmo Soonvaldil kerkis valimisõhtul esile üks hüpotees: võis olla ehk nii, et Laatsi saadud hääled ongi konkreetselt need, mis Ratasel kaduma läksid? Kuigi igas köögilauaski tuntud nimena oli Jüri Ratas seatud Mustamäel erakonna esinumbriks, võis eksisteerida hulk inimesi, kes soovisid näha Keskerakonda võimul, aga mitte Ratase isiksuses. Ja sealt need hääled ka Laatsile potsatada võisid.

Veel üks asjalik tegur tema tugevas tulemuses võis peituda ka Laatsi aastatepikkuses reklaamis kohaliku omavalitsuse ajalehes, millest on kirjutanud Eesti Päevalehes ka tema käe all lühikest aega töötanud reporter Leen Lindam - nimelt olla Laats andnud juba aastaid tagasi kohalikule kommunikatsiooniosakonnale suunitlused, kuidas tema nime alt võimalikult asju lehepinnale trükkida.

Võis olla ehk nii, et Laatsi saadud hääled ongi konkreetselt need, mis Ratasel kaduma läksid?

Või mine sa tea - äkki viimaselgi valimispäeval agitatsiooni läbi viinud Laats saigi plusspunktid kirja silmapaistva valimiskampaania eest. Kuid põhjused põhjusteks. Tulemus on käes.

Hoolimata valimisõhtul esinenud reaktsioonidest ei saa öelda, et Laatsi häältesaak oleks olnud hiilgama suureks üllatuseks. Keskerakonnas kaheldi teadupärast juba enne valimispäevagi, et number kaks võib number ühele Mustamäel pähe teha: Laatsil olla veel energiat kampaaniaga tegelemiseks, Ratas näib aga olevat rahmeldamisest väsinud. Ja nüüd näeme, et nii ka läks.

Mida see Keskerakonnale pikemas plaanis tähendab? Kas ka Laatsil on kõrgemale asja kui pelgalt linnaosavalitsuse tasandile? Eks mõlemi küsimuse puhul näitab seda aeg. Ja sosinad, mis poliitringkondades ringi keerlevad.