“Ma arvan, et Keskerakonna languse taga on nende valitsemiskultuur, milles oli palju opositsiooniga mitte arvestamist ja ka vähe rahva arvamuse kuulamist,” ütles Kohtla-Järve kandidaatidest kõige parema tulemuse ehk 614 häält teeninud sotsiaaldemokraat Eduard Odinets.

Odinets lisab, et sama seltskond on Kohtla-Järvel valitsenud juba kaua ja inimesed tahavad muutust ning värskeid nägusid. Koalitsiooni veel paika pandud ei ole.

Keskerakonna suur kukkumine tähendab ka seda, et senise kaheksateistkümne mandaadi asemel on Keskerakonnal mandaate kaksteist. Praegune keskerakondlasest linnapea Ljudmila Jantšenko sai sealjuures vaid 93 häält ning Odinetsa hinnangul pigem linnapeana uues võimuliidus ei jätka. “Tegelikult on ju võimalik ka selline koalitsioon, kus Keskerakonda üldse ei ole,” ütles Odinets ning lisas, et sel juhul oleks küll tegu väga õhkõrna liiduga, kus koostöö oleks ilmselt raske.

Kohtla-Järvel hõivasid teise koha Sotsiaaldemokraadid, kes võrreldes eelmiste kohalike valimistega küll positsiooni ei kaotanud, kuid siiski pea ühe protsendi häältest kaotasid.

Pildile tõusis esimest korda Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, kes küll ühtegi mandaati Kohtla-Järvel ei teeninud, kuid sai rohkem hääli kui Isamaa. Varasemalt EKRE Kohtla-Järvel kandideerinud ei ole.