Politseinikud soovisid kontrollida kahe mehe dokumente reede ennelõunal Ülemiste piirkonnas. Selgus, et 24- ja 27-aastastel meestel ei olnud õigust Eestis viibida, nad tuvastati Läti rahvusvahelise kaitse taotleja kaartide alusel.

Politseinikud viisid Iraagi kodanikud kinnipidamiskeskusesse, kus selgitasid välja, et mehed olid Euroopa Liitu jõudnud augustis, kui ületasid ebaseaduslikult Valgevene-Läti piiri. Pärast seda, kui Läti piirivalvurid nad tabasid, paigutati mehed sealsesse majutuskeskusesse, kust nad eelmisel nädalal omavoliliselt lahkusid.

Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juhi Indrek Aru sõnul reisisid Iraagi kodanikud bussiga Riiast Valka, ületasid seejärel Läti-Eesti piiri jalgsi ning sõitsid Tallinnasse riigisisese bussiga. „Nende soov oli reisida Tallinnast Stockholmi parvlaevaga, millele nad plaanisid jõuda tabamispäeva õhtul,“ rääkis Aru.

Tänaseks on PPA saanud kohtult loa meeste kinnipidamiseks kuni kaheks kuuks ning teeb koostööd Lätiga nende tagasisaatmiseks.

Aru märkis, et politsei kontrollib alates suvest täiendavate jõududega reisijaid ja sõidukeid Põhja-Eesti sadamates ning Lõuna- ja Lääne Eestis. „Rändesurve Valgevenest püsib endiselt kõrge. Samuti on Lätis, Leedus ja Poolas majutuskeskustes endiselt väga palju inimesi, kes võivad soovida kasutada Eestit läbirändeks Soome või Rootsi,“ selgitas Aru. „Teeme omalt poolt kõik, et Eestit ei saaks ebaseadusliku rände transiitriigina kasutada.“

Alates augusti keskpaigast, mil politsei piiriületusel kontrolli tugevdas, on piiriületusel kokku kontrollitud ligi 185 000 inimest ja üle 95 000 sõiduki.