“Läks vussi,” ütles Keskerakonna Tartu esinumber Jaan Toots, kes Keskerakonnale valimisõhtul vähemalt kolmandat tulemust ennustas, kuid tugevat kaotust tunnistama pidi. Kesk kaotas kolm mandaati neljast.

2017. aastale häälte arvu mõttes väga sarnase tulemuse teinud Reformierakond oli tulemusega aga väga rahul. 2017 saadi 14 470 häält ja sel aastal 14 761 häält. Siiski üks mandaat võrreldes eelmise korraga kaotati - seekord tähendas valimisvõit 19 mandaati.

Suure kukkumise tegi Reformierakonna senine koalitsioonipartner Sotsiaaldemokraadid, kes eelmistel kohalikel valimistel suutsid saada refi kannul teise tulemuse. Sotside koha hõivas sootuks EKRE, kes napilt Eesti 200 ees juhtima läks. EKREl oli Tartus seni kuus mandaati ning nad saavad nüüd võimaluse juurde tuua veel kaks. Uus tulija Eesti 200 sai samuti kaheksa mandaati.

Siiski püsib teadmatus selle osas, kes kellega koalitsiooni jagama hakkab. Valimisõhtul käisid Isamaa ja Sotsiaaldemokraadid Reformierakonna juures igatahes torti söömas ning Urmas Klaas andis õhtul intervjuus Delfile mõista, et EKREga koalitsiooni pigem teha ei soovita. “Me soovime, et Tartu oleks avatud euroopalik linn,” ütles Klaas ning viitas, et säärane koostöö EKREga oleks väga raske.

Urmas Klaas ise sai aga taaskord Tartus parima tulemuse, saades 6 424 häält. Temale järgnes juba oluliselt väiksema häältesaagiga Kristina Kallas, kes sai 2 993 häält.

Varasemalt suure häältesaagiga hiilanud Marju Lauristini ja Aadu Musta seekord valimisnimekirjas ei olnudki.

Vaata fotosid Tartu valimispidudest: