Kallas rääkis, et kuigi kõik tahavad Eestis pahandada, et miks meil koroonaolukord nii hea nagu Taanis või Soomes pole, ei võeta arvesse, et Taanis pole opositsioonis avalikult vaktsiinivastast erakonda, kes oleks teinud vaktsineerimisest poliitilise küsimuse.

"Ma saan aru, et teile (viidates ajakirjanikele) väga meeldib narratiiv, et valitsus on saamatu. Ida-Euroopa võrdluses on meil oma vaktsineerimisega võetud üks kõrgeimatest kohtadest. Me tahame ennast võrrelda Soome ja Taaniga, aga paraku oleme samas grupis Rumeenia, Horvaatia või Lätiga. Taanis ei ole opositsioonis parteid, mis on vaktsiinivastane avalikult ja valjult. See ei olnud seal poliitiline küsimus. Ma möönan, et valitsus ei ole selles protsessis kindlasti teinud kõike õigesti ja sellest Ida-Euroopa kategooriast tahame me välja rabeleda, aga midagi on meil siiski ühiskonnas teistmoodi kui Soomes või Taanis."

Peaminister põikles vastamast, kas ta on väiksemas ringis väljendanud valmisolekut ise Tanel Kiige lahkumisavaldus presidendile viia. "Koroonaviirusega on meie seis keeruline ja meil on valitsuses mitu erinevat rinnet. Selge on see, et Tanel Kiik on tervise- ja tööminister. Kui tema kinnitab, et haiglatesse ei tule ülekoormust, siis temal on kogu ekspertiis selle kohta. Ju ta teab midagi, mida mina ei tea," rääkis Kallas.

Ta sõnas, et suvel püüti läheneda heaga, kõhklejatega rääkides, kuid tema hinnangul pole see toiminud. Sestap pooldabki peaminister karmimaid meetmeid. Nende avalikkuse ette toomine on olnud aga segane. Näiteks reedel saatis kõigepealt valitsus välja teate, et soovitakse karmimaid piiranguid haiglates, siis teatas Keskerakond, et nemad sellega ei nõustu.

"Selle, mis reedel toimus, saab kirjutada valimiste arvele. See paraku mõjutas seda protsessi. Kui ma vaatan praegu valimistulemusi, siis minu enda tunne oli see, et inimestel on suur pinge koroonakriisiga ja energiahindade tõusuga. Arvasin, et selle eest valitsust karistatakse. See pole nii läinud. Ju inimesed mõistavad, et raskeid otsuseid peab tegema. Ka valimiste eel peab tegema ebapopulaarseid otsuseid."

Kallas arvas, et inimestele näiteks raha pakkumine vaktsiinisüsti vastu ei toimi. "Olen lugenud, et inimestele, kes vaktsineerimises kõhklevad, mõjub see raha pakkumine vastupidiselt. Otsekui, et mida te mulle selle eest raha pakute. Samas piirangute osas tekib trots inimestes, kes võivad olla ka vaktsineeritud, kuid peavad ikkagi kannatama."

Kaja Kallas ei usu, et vaktsiinivastaseid õnnestub valitsusel ümber veenda. Küll aga peab ta võimalikuks tegeleda 17% inimestega, kes on vaktsiinides kõhklejad.

Rääkides kohalikest valimistest, arvas Reformierakonna esimees, et vajadusel võidakse minna koos Keskerakonnaga Tallinnas koalitsiooni, et võimalikult suur mõjutusvõime Keskerakonna üle jääks. Väiksem partner ei pruugiks seda saavutada.

Jaga
Kommentaarid