"Riigi valimisteenistusele teadaolevalt COVID-19-ga seotud vahejuhtumeid ega probleeme pole jaoskondades olnud," sõnas riigi valimisteenistuse kommunikatsioonijuht Kristi Sobak.

Ta lisas, et valimisteenistusele on tehtud ainult üks avaldus selle kohta, et jaoskonnakomisjoni liige ei kanna maski. Uurimisel selgus, et jaoskond oli äsja avatud ja puudus kõrvaldati kohe.

"Koroonaga seoses on valijad pigem uurinud, kuidas tagatakse ohutus näiteks koolides ja lasteaedades asuvates hääletamisruumides ning kas jaoskondades küsitakse COVID-19 vaktsineerimispassi. Samuti helistavad vanemaealised, kes sooviksid e-hääletada, aga jäävad hätta, sest pole näiteks õigeaegselt uuendanud oma ID-kaardi sertifikaate ja siis nad kaaluvad kodus hääletamise viisi ohutust," kirjeldas Sobak.

Lisaks on valimisteenistus tema sõnutsi eraldi tegelenud COVID-19 leviku tingimustes hoolekandeasutustes hääletamise korraldamise küsimustega. "Oli üks juhtum, kus vaatlejad ei saanud nakkusohu tõttu osaleda. Lisaks oli paaril juhul vaja enne hääletamise algust veel kord läbi mõelda, kuidas tagada hääletamise ohutus nii, et nakatumisnäit ei tõuseks. Küsimused lahendati kohalikes omavalitsustes kohapeal ja selleks kaasati piirkondlikke terviseameti eksperte."

Jaga
Kommentaarid