Reinsalu arvates ei suuda Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus sisemise võimetuse tõttu Eesti jaoks kahes kõige kriitilisemas küsimuses hädavajalikke otsuseid langetama.

"Eestis kasvab koroonaviiruse levik plahvatuslikult ning kõik koduomanikud on silmitsi energia hinnašoki lainega," kirjeldas ta olukorda. "Koroonaviiruse tõrje puhul valitseb juhtimiskaos. Viirusetõrje kommunikatsioon on kramplik kokteil vahelduvatest absurdilaadsetest ähvardustest piirangute kohta ning ühiskonna rahustamisest."

Reinsalu märkis, et vaktsineerimine on sisuliselt raugenud, tõhustusdooside tegemise osas on otsuseid asutud tegema liiga hilja ja kitsendavalt: "Valitsusel puudub riigikontrolöri hinnangul tegelik vaktsineerimisplaan. Ajakriitilisi oleks tulnud teha juba septembris. Riigikogus kutsusin katastroofi kohale jõudmist nähes selleks üles."

Siiamaani ei tunnistatud probleemi ulatust

Isamaa poliitiku sõnul võeti valitsuses aga probleemi eitav käsitlus: "Alles nüüd, kui plaanilist ravi on hakatud piirama ja ees seisab haiglate koormuse hüppeline kasv, püütakse valitsuses langetada otsuseid. Seda ei suudetudki eile teha, sest kummalgi parteil on oma viirusetõrje poliitika. Viirus on muudetud ideoloogiliseks küsimuseks!"

Ta lisas: "Peaminister näitab näpuga terviseministri poole, Keskerakond reklaamib meedias oma ettepanekuid ja otsustamatu keerlemine ühe koha peal jätkub. Iga päev venimist maksab inimelusid. Samasugune on tegelikult olukord energia hinnatõusu tõkestamisel. Ainus lahendus, mille valitsus suutis välja pakkuda, oli 25 miljonit vaesemate perede toetamiseks ja 20 miljonit eurot kodutarbijatele 6 kuu võrgutasude vähendamiseks."

Reinsalu sõnul oli see on kogu ühiskonda arvestades kosmeetiline ja turunduslik meede: "Tegelikult võtab riik järgmisel aastal eeldatavalt rohkem käibemaksu seoses gaasi, kütte ja elektri hinnatõusuga kodutarbijatelt 150 miljonit ja lisaks võetakse kodutarbijatelt ca 40 miljonit eurot rohkem CO2 kvoodi tasu."

Valitsus annab sõrme, aga võtab käe

Ta võtab valitsuse idee kokku nii: kodutarbijatelt võetakse riigile koormistena energia hinnatõusu eest 190 miljonit ja tagasi antakse ca 45 miljonit eurot! "Ainumõeldav lahendus oleks kiiresti alandada käibemaksu elektrile, küttele ja gaasile 9 protsendile, millega kõik kodutarbijad võidaksid 220 miljonit eurot. Eriti küüniline oli majandusministri kommentaar, et valitsus loobus sellest ideest, sest see oleks olnud keeruline teha, kuna eeldanuks seaduse muudatust," ütles riigikogu liige.

"Viiruse katastroofiline levik ei kannata aega, vaid valitsus peaks elementaarselt istuma niikaua koos, kuni suudetakse midagigi otsustada. Energia hinnatõusu puhul tuleks seadusemuudatused käibemaksu alandamiseks algatada parlamendis samuti koheselt," lausus Reinsalu.

Parajasti kampaaniat tegev Isamaa Tallinna linnapeakandidaat võttis oma mõtte kokku: "Käimas on kohalikud valimised. Samade erakondade valitsuses istuvad bossid kandideerivad enesekindlate nägudega, et asuda omavalitsusi juhtima. Kui te ei suuda riiki juhtida, siis jätke vallad ja linnad rahule. Just omavalitsused peavadki hakkama oma inimesi kaitstes seisma silmitsi valitsuse otsustamatusest võimenduva kriisi tagajärgedega."