BBC kirjutab, et rünnak leidis aset keskpäeval, mil 69-aastane Amess oli parasjagu suhtlemas oma valimisringkonnas kohalikega. Juhtum leidis aset Belfairs'i Metodistide kirikus, mis asub rannikulinnas nimega Leigh-on-Sea.

Rünnak leidis aset rannikulinnas.

Politseile laekus kutse täna kell 12.05 päeval. Ajaks, mil korrakaitsjad kohale jõudsid, oli Amess rängalt vigastatud. Kiirabi üritas kohapeal tema elu päästa, kuid Amess suri siiski sündmuskohal.

Pussitamises kahtlustatakse 25-aastast meest, kes on politsei poolt ka kinni peetud ning ta seisab silmitsi mõrvasüüdistusega. Ka mõrvarelv on teadaolevalt leitud.

Peaministri Boris Johnsoni Downing Street'i residentsi juures on lipud lastud poolde masti. Valitsuskabinet - k.a ka peaminsiter - on Amess'i mõrva tõttu teel Londonisse.

Carrie Johnson, Suurbritannia peaministri abikaasa, kirjeldas surma saanud Amessi kui head ja lahket inimest. "Ta armastas väga loomi ja oli truu härrasmees. See on väga ebaõiglane. Mu mõtted on tema naise ja lastega," sõnas ta Briti meediale.

Ka Boris Johnson ise kommenteeris juhtunut avalikkusele. "Arvan, et kõigi meie südamed on täidetud täna šoki ja kurbusega," märkis Johnson. Ta kirjeldas Amess'i kui üht lahkeimat inimest poliitikas.

Amess'iga samasse poliitilisse tiiba kuuluv endine peaminister Theresa May väljendas Twitteris kurbust juhtunu suhtes. "See on meie demokraatia jaoks traagiline päev," märkis ta.

Sir David Amess oli parlamendiliige alates aastast 1983. Tema vaated olid konservatiivsed ning ta paistis silma teemadega, mis puudutasid abordivastasust, Euroopa Liidu vastasust ning loomade heaolu tagamist. Ta löödi rüütliks aastal 2015 oma pikaaegse poliitilise ja avaliku teenistuse eest.

Amess'i surm pussitamise läbi pole erandjuhtum. Aastal 2016 tapeti näiteks leiboristide esindaja Jo Cox.

Briti parlamendiliikmete ohutus on olnud teemaks juba aastaid. Kuigi Cox'i surma järel tõhustati rahvaesindajate turvameetmeid, pole Amess'i juhtumi taustal eelnev pingutus mõistagi piisav. Briti alamkoja spiiker Sir Lindsay Hole märkis täna, et parlamendisaadikute turvalisust puudutav tuleb taaskord hoolega üle vaadata.

Jaga
Kommentaarid