Valge Maja esindaja ütles Reutersile, et täna pärastlõunal võib oodata kauaoodatud kinnitust turistide Euroopa ja USA vahelise liikumise taastumisest.

Septembri lõpus andis Valge Maja teada, et reisijad võivad oodata novembrist turismireiside taastumist, kuid pikalt oli ebaselge täpne kuupäev. Täna selgunud teate kohaselt on selleks 8. november.

USA-sse oodatakse vaktsineeritud reisijaid, kellel on ette näidata vaktsineerimistõend. Samuti on vajalik lennukile pääsemiseks teha PCR-test, mille tulemus peab olema negatiivne. Üle maapiiri tulles ei pea PCR-testi tegema. Sellised tingimused on USA-sse sisenemisel kehtinud juba selle aasta algusest kõikidele neile reisijatele, kellel on õigus USA-sse siseneda säilinud. Näiteks olid erandite all õppe- või äriviisaga reisijad ja USA kodanikud.

USA on reisimiseks kinni olnud juba 2020. aasta märtsist alates. Liikumine on olnud piiratud kõikidele Schengeni ala riikidele, aga ka Hiinale, Brasiiliale ja Indiale. Pikalt hoidis USA piiri kinni ka naaberriikidele Kanadale ning Mehhikole, kuid neid piiranguid leevendati augustis. Maapiiri kaudu siiski vaktsineerimata inimesed riiki ei pääse.

USA piiride pikaajaline sulgemine on pälvinud palju rahvusvahelist kriitikat. Ameeriklased on saanud Euroopas puhata juba suvest alates, kuid USA sama sammuga EL-ile ei vastanud. Lisaks on piirid olnud suletud geograafilistel, mitte epidemioloogilistel alustel. Nii on näiteks pooleteise aasta vältel ettevõtlikumad reisihuvilised sisenenud USA-sse Gruusia, Serbia või Türgi kaudu, seal eelnevalt kaks nädalat puhates. Seejuures on neis riikides koroonanakkuvus olnud pidevalt kõrge.

Eurooplaste puudumisest hoolimata on USA turismisektor purustanud sel aastal uusi lennurekordeid tänu väga aktiivsele siseturismile.