Nii palju, kui politsei praegu teab, on tõenäoline, et kõik viis rünnakus hukkunut tapeti pärast seda, kui politsei Bråtheniga esimest korda kontaktis oli, vahendab ajaleht VG.

Politseil kulus esimese teate saamisest rünnakutest Kongsbergis kolmapäeva õhtul kell 18.12 kuni Bråtheni vahistamiseni 34 minutit.

Esimene patrull oli Bråtheniga kontaktis kell 18.18 Coopi poes.

Enne seda sai patrull teate, et on otsustatud, et politseinikud peavad relvi kandma. Patrull oli relvastatud, kui poodi sisenes, aga ei kandnud kaitsevarustust.

„Kõik operatiivpatrullsõidukid on varustatud relvade ja kaitsevarustusega. Patrullmeeskond ei sõida ringi relvi või rasket kaitsevarustust kandes, millest me siin räägime,” ütles Norra kagu politseiringkonna ülem Ole Bredrup Sæverud. „See tähendab, et aktsiooni korral peavad nad peatuma ja selle kaitsevarustuse selga panema. Tuleb taktikaliselt hinnata, kas nad peavad selle selga panema või lähevad otse aktsiooni. Kas on tähtsam minna otse aktsiooni või panna selga kaitsevarustus ja teha rohkem? Esimene patrull läks otse sisse ega pannud kaitsevarustust selga.”

Sæverud kinnitas, et kaitsevarustus oli kõnealuses patrullautos olemas.

Norra politsei relvainstruktsioonid ütlevad, et kaitsevarustus peab olema olemas ja seda peab kasutama, kui on otsustatud ülesannet täites relva kanda, kui „teenistuse iseloom ei dikteeri teisiti”.

See tähendab, et taktikaline kaitsevest ja kiiver peavad patrullautos olemas olema.

Bråthen lasi esimese patrulli pihta kaks korda ja politseinikud pidid seetõttu taganema.

Sæverudi sõnul osales operatsioonis kokku 22 patrulli, enne kui Bråthen vahistati, ja lisa oli teel.

Sæverudi sõnul kaalutakse pidevalt, kas politseinike tegevuse üle tuleks alustada sisejuurdlust. Sisejuurdlusüksus teatas eile, et ei ole juurdlust alustanud, aga kogub politseilt informatsiooni, et saada juhtunust parem pilt.

Sisejuurdlusüksuse esindaja Alexander Fotland ütles, et Bråtheni vahistamisel tehtud hoiatuslask ei andnud alust juurdluse alustamiseks, sest see ei viinud kellegi haavata saamise ega surmani.