Ratas rääkis Delfile paari päeva eest, et hooldekodude vaktsineeritud töötajatele tuleks maksta tänavu 13. palk ning luua tuleks ka vaktsiinikahjustuste fond. Tema sõnutsi tuleks taolised meetmed kiirkorras ellu kutsuda.

13. palk oleks märkimisväärne muudatus. Minister Riisalo sõnas, et tegu on mõttevälgatuse, mitte läbimõeldud toetusmeetmega. "Ma ei pea õigeks meetme rakendamist, mille eesmärk ja viis selle eesmärgini jõudmiseks on ebaselge ja läbi mõtlemata."

Ta illustreeris, et üld- ja erihoolekandeasutustes on töötajaid kokku 5192, neist vähemalt ühe COVID-19 vaktsiinidoosiga vaktsineeritud 82,31 protsenti (11. oktoobri seisuga). "Makstes 13. kuupalga vaid 18 protsendile töötajatest, kes täna veel vaktsineerimata, kohtleme ebaõiglaselt neid, kes on end juba vastutustundlikult kaitsepookida lasknud. Läbi ühekordse 13. kuupalga maksmise kõigile, ei tõsta me aga kaitstuse taset, vaid peame leidma mujalt kokku hoides 6-7 miljonit eurot lisaraha," nentis ta ja tõi välja, et sel aastal on riik lisaeelarvest üld-ja erihoolekandeasutusi juba 2,53 miljoni euroga toetanud, sealhulgas palgatoetusega 713 716 eurot.

Lisaks viis Riisalo eelmisel nädalal valitsusele otsustamiseks meetme 823 728 euro ulatuses, mis sai ka heakskiidu. "See võimaldab toetada asutusi arvestusega minimaalselt 120 eurot töötaja kohta, kui asutuses on töötajate vaktsineeritus vähemalt 90 protsenti ja kuni 228 eurot töötaja kohta, kui klientide tervise kaitseks ka neile tõhustusdoose tehakse," märkis ta.

Riisalo sõnas, et hooldekandeasutuse juhile peab jääma vabadus kasutada toetuse summat vastavalt oma äranägemisele, kas vahetult vaktsineeritud töötajate premeerimiseks või mõneks muuks oluliseks tegevuseks, mis toetab vaktsineerimise intensiivistamist hooldekodus.

Jätkatakse pärast valimisi

Koroonanäitajad aina kerkivad. Tänase seisuga viibib haiglaravil juba 349 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Nädala jooksul on koalitsioonierakonnad pakkunud välja erinevaid lahendusi, kuidas puhanguga võidelda, ent üksmeelt pole leitud. Reformierakond on selgelt rohkem piirangute poolt, Keskerakond aga tahaks pakkuda boonust.

Eile arutas valitsus ideid pikemalt, ent kompromissini ei jõutud. Nädalavahetusel - kuhu jäävad teatavasti ka kohalikud valimised - on selles paus. Uuesti koguneb valitsus meetmete vaagimiseks tuleval teisipäeval, mil toimub erakorraline istung.

Jaga
Kommentaarid