Hasartmängutulude vähenemise tõttu jäävad kultuuri-, spordi-, teadus- ja noorsootööorganisatsioonid järgmisel aastal ilma kokku 43 miljonist eurost. Teadus- ja kultuuriminister Antti Kurvinen (keskerakond) avalikustas kärpenimekirja teisipäeval, vahendab Yle Uutiset.

Peaminister Sanna Marin (sotsiaaldemokraadid - SDP) on korduvalt kinnitanud, et koalitsioonierakondade juhtviisik otsib lahendust, kuidas organisatsioonide finantseerimine ikkagi tagada.

Täna hommikul teatas Marin, et SDP tahab, et kultuurikärbetest loobutaks. Lahendust tuleks Marini sõnul otsida ka teiste organisatsioonide ja toetuse saajate olukorrale.

Koalitsioonierakondadest teatasid ka vasakliidu juht Li Andersson ja roheliste esimees Maria Ohisalo Twitteris, et toetavad kärbete tühistamist.

Seevastu keskerakonnas kritiseeritakse kavatsust kärped tühistada karmilt. Parlamendi liige ja keskerakonna endine peasekretär Jouni Ovaska teatas, et peaministri usutavus on kõikuma löönud.

Oma pressiteadetes kritiseerisid Marini ka keskerakonna parlamendiliikmed Mikko Kärnä ja Joonas Könttä.

Könttä sõnul ei saa riigis kombeks olla, et kõigepealt otsustatakse ja siis tühistatakse.

„Selline „otsustamine” on põhimõtteliselt vastuvõetamatu ja usutavust murendav ning see ei võta arvesse riigi majanduslikku olukorda ja sellest ülesaamist,” teatas Könttä.

Yle teatel kritiseerivad keskerakondlased kuluaarides ka Marini kommet teatada asjadest Twitteris avalikkusele enne, kui need on valitsuses kokku lepitud.

Teadus- ja kultuuriminister Kurvinen ütles eile Iltalehtile, et SDP ei ole esitanud kärbete kohta muudatusettepanekuid.

Keskerakonna juht, finantsminister Annika Saarikko ei ole veel teemat kuidagi kommenteerinud.