Häirekeskus sai teate kella 18.30 paiku. NRK.no vahendab, et Kongsbergi politseijuht Øyvind Aas andis õhtul pressikonverentsi, kus rääkis, et ründaja, 37-aastane Taani mees liikus ringi südalinnas ja suurel territooriumil. Nüüdseks on ta politsei vahi all. Teadaolevalt tegutses kurjategija üksi.

Politseiadvokaat Ann Irén Svane Mathiassen ütles täna, et kahtlusalune tunnistab juhtunu üldisi asjaolusid. Seni pole teada, mida ta ütleb oma süü kohta. Mathiassen kinnitas ka, et kahtlusalune on politseile varasemast tuttav ja tal on olnud kokkupuuteid ka tervishoiusüsteemiga.

Politsei kinnitas, et kahtlusalune kasutas lisaks vibule ja nooltele ka teist relva. Mis relv see oli, ei tahtnud Mathiassen öelda.

Pealtnägijad rääkisid väljaandele VG, et mõrtsukas oli meesterahvas ning tapatalgud vallandusid ühes toidupoes, kus too ostlejaid valimatult oma vibupüssist laskma hakkas. Seejärel liikus ta edasi ja ründas inimesi ka mujal.

Mõrvari tabamiseks korraldati suur haarang. Üks linnaelanik kirjeldas, et naabruses oli näha palju politseiautosid ja ringi tiirutas ka helikopter. Kohalikel paluti oma kodust mitte lahkuda.

Kahtlustatava advokaat Fredrik Neumann saabus Drammeni politseijaoskonda kell 2 öösel ja tuli sealt välja kell 5. Neumanni sõnul teeb kahtlusalune politseiga koostööd ja selgitab juhtunut üksikasjalikult.

Advokaat ei öelnud midagi mehe tausta kohta. Seose kohta Taaniga ütles Neumann, et mehe ema on taanlanna, aga ta ei ole kindel, kas mees on Taanis elanud ja kui kaua.

Teatatakse, et mees alustas rünnakut Kongsbergi lääneosas Coop Extra kaubanduskeskuses. Üks vigastatutest oli tööst vaba olnud politseinik, kes parajasti poes viibis, vahendab BBC News.

Poeketi esindaja kinnitas hiljem, et nende poes toimus tõsine intsident, lisades, et personalist keegi füüsiliselt viga ei saanud.

Teadete kohaselt oli kahtlusalusel ka vastasseis politseiga, enne kui ta 34 minutit pärast rünnaku algust kell 18.47 kohaliku aja järgi kinni peeti.

Üks pealtnägija rääkis Norra TV2-le, et toimus mingi sagimine ja üks naine otsis varju ning siis nägi ta nurgas seismas meest, kelle õlal oli nooletupp ja käes vibu.

„Pärast nägin ma inimesi elu eest jooksmas. Üks neist oli naine, kes hoidis lapsel käest kinni,” lisas pealtnägija.

Kahtlusalune liikus ringi suures piirkonnas ja võimud eraldasid mitu linnaosa. Elanikel kästi siseruumides püsida, et võimud saaksid sündmuspaika uurida ja tõendeid koguda.

Kahtlusalune viidi Drammeni linnas asuvasse politseijaoskonda.

Norra justiitsministrit Monica Mælandi teavitati juhtunust ja ta jälgib olukorda, teatas ministeerium Twitteris.

Rünnak toimus Norra peaministri Erna Solbergi viimasel ametipäeval ja täna astub ametisse uus valitsus Jonas Gahr Støre juhtimisel, mistõttu hakkab asjaga tegelema ka uus justiitsminister.

Kõigile Norra politseinikele anti käsk ettevaatusabinõuna relva anda. Tavaliselt ei ole politseinikud Norras relvastatud.