Peaminister Kaja Kallas rääkis eile Vikerraadio saates "Stuudios on peaminister" ideedest, kuidas pidurdada haiglasüsteemi käpuli kukkumist koroonaviirusesse nakatunud vaktsineerimata inimeste tõttu.

Näiteks viitas Kallas, et arutelu all on võimalus küsida tagasi ravikulusid inimestelt, kes pole end vaktsineerinud.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ütles Delfile, et sotsiaalministeeriumis teemaga hetkel ei tegelda. "Sotsiaalministeeriumis sellist töökäsku inimestele antud pole, et arutada, kuidas seda korraldada või läbi viia," sõnas Riisalo.

Riisalo sõnul pole sellist ettepanekut tänaseni arutatud ka valitsuses, kuid homsesse kabinetiistungisse on meetmete arutelu sisse planeeritud. "Aga tänase päevani on need olnud arvamusavaldused," ütles Riisalo.

Riisalo peab tõenäoliseks, et ühiskond hakkab lähiajal selliseid samme nõudma. "Inimestel tekib teatav ebaõiglustaju, kui sa teed tööd, panustad ühisesse solidaarsesse kindlustussüsteemi ja vaktsineerid end korralikult," rääkis Riisalo. "Ja siis seal kõrval on inimesed, kes kasutavad sama ressurssi solidaarselt, aga omapoolset hoolsuskohustust vaktsineerimise näol ei täida."

"See võib tekitada uut ja täiendavat lõhestumise kohta sotsiaalse ebaõiglustaju pärast," rääkis Riisalo.