Mõned ametnikud, kes teatasid sümptomitest, tuli Colombiast evakueerida, sealhulgas terve perekond lapsega, teatasid allikad. Mõned neist, kes end halvasti tundsid, on varem teatanud müstilise haiguse juhtumitest ka teistes riikides, teatas üks allikas.

USA uurib nüüd juba sadu selliseid juhtumeid. Järgmisel nädalal kavatseb Colombia pealinna Bogotád külastada USA välisminister Anthony Blinken.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ei tahtnud intsidente Colombias ega Blinkeni visiiti eile pressikonverentsil kommenteerida. Price ütles, et need, keda salapärane haigus puudutab, saavad kiiresti abi, mida vajavad.

Havanna sündroom on viimastel kuudel kaks korda mõjutanud ka USA presidendi Joe Bideni administratsiooni tippametnike reise välismaal.

USA välisministeerium hoiatab nüüd ametnikke teatatud juhtumite kohta, kui need leiavad aset välisesindustes, kus nad töötavad. Välisministeerium ei avalikusta aga põhilist informatsiooni, nagu inimeste arvu, keda see puudutab, ega kohti.

USA uurijad ei ole suutnud kindlaks teha, mis või kes neid sümptomeid põhjustab ja kuidas täpselt seda tehakse. Havanna sündroomi juhtumid said alguse 2016. aasta lõpus Kuubal ning pärast seda on teatatud juhtumitest Venemaal, Hiinas, Austrias ja teistes riikides üle maailma. Bideni administratsioon jätkab asja uurimist.

Eelmisel nädalal allkirjastas Biden kaua oodatud seaduse, mis määrab toetuse kummaliste sümptomite ohvritele, kelle hulgas on diplomaadid, luurajad ja muud töötajad üle maailma.