„Meie arvates ei ole nendel otsustel ja olukorral praegu riigis soovitud mõju ning sellel ei ole mingit märkimisväärset mõju suremuse vähendamisele,” ütles Fūrmanis, vahendab LSM.

Arstide liidu sõnul tuleks näost näkku kontakte vähendada vähemalt 4060%. See tähendaks karme piiranguid nii vaktsineerimata kui ka vaktsineeritud inimestele.

„Praegu näeme me, et selliseid reegleid ei ole kehtestatud. Selle tagajärjel on olukord tervishoiusüsteemis juba katastroofiline ja jääb katastroofiliseks. Me ei näe kehtestatud piirangutest mingit kasu,” ütles Fūrmanis.

Veelgi enam, Läti arstide liit ei näe praegu võimalusi valitsusega läbirääkimisi pidada, sest puudub dialoog.

„Oli kohtumine kriisinõukogus, kus ekspertgrupp pakkus epidemioloogidega konsulteerides oma visiooni, mida tegelikkuses arvesse ei võetud. Selle tagajärjel on väga keeruline leida valitsusega dialoogi nii, et valitsuse langetatavad otsused oleksid palju mõistlikumad,” lausus Fūrmanis.

Küsimusele patsientide võimaliku sorteerimise kohta haiglates vastas Fūrmanis, et arstid peavad langetama otsuseid, milliseid patsiente saab ja milliseid ei saa ravida.

„Need otsused ei ole lihtsad, need on väga keerulised. Neil otsustel on ka õiguslikud tagajärjed. Praegu on tekkinud olukord, kus riik on selle otsuse arstidele jätnud, sest meil ei ole teada, et oleks regulatsiooni sorteerimise algoritmi või selle kohta, kuidas arstid peaksid jätkama olukorras, kus patsientidele abi andmine muutub võimatuks,” ütles Fūrmanis.

Nagu Läti vältimatu meditsiiniabi teenistuse (NMPD) juht Liene Cipule ütles ka Fūrmanis, võib olukord haiglates paraneda alles jõuludeks või uueks aastaks.