"Me veel ei tea, kas liigume Lätiga samas suunas ning ma ei taha kõlada ülemäära murettekitavalt, kuid koroonahaigete haiglaravi vajadus on jätkuvalt kasvavas trendis," ütles Vaiknemets, kuid lisas, et Lätiga võrreldes on meil olukord siiski oluliselt parem.

Vaiknemetsa arvates läheb meil paremini tänu rahva suuremale vaktsineeritusele. "Ka võrreldes varasemate lainetega läheb Eestis samade nakatumisnumbrite juures haiglaravi vajaduse mõttes palju paremini, kuna nüüd on meie relvaks viiruse vastu vaktsineerimine."

Siiski ei lähe meil nii hästi kui mitmetel teistel naabritel, nt Soomel. Seetõttu kutsub Vaiknemets üles inimesi oma lähedasi siiski püüda end vaktsineerima veenda: "Ma usun siiralt, et vaktsineerimine saab meid päästa. Seda näitavad ka andmed."

Vaiknemets lisas, et kui Lätis soovitatakse varuda ravimeid, siis kuigi Eestis selleks erilist vajadust hetkel ei ole, on ikkagi mõistlik alati oluliste retseptiravimite varu kodus hoida. "See on mõistlik tegu ka tavaolukorras," ütles Vaiknemets.

Tänasest kehtib Lätis eriolukord ning kehtima hakkasid uued piirangud kaubandusele, toitlustusele ja kultuuriürituse korraldamisele. Samuti on kohustus 15. novembriks vaktsineerida avaliku sektori ja kohalike omavalitsuste asutuste töötajad.

Haiglate olukord on aga Lätis kriitiline. Mõnede haiglate juures tekkisid täna kiirabiautode järjekorrad. Kriitiline oli olukord Rēzeknes ja Jelgavas. Riia piirkonnas oli olukord üldiselt parem, sest seal avati haiglates täiendavalt voodikohti.

Läti Raadiole antud intervjuus ütles Läti vältimatu meditsiiniabi teenistuse (NMPD) direktor Liene Cipule, et Läti haiglates võib koroonahaigete arv kahaneda jõuludeks, kui täna kehtima hakanud piirangud osutuvad efektiivseteks ning ühiskond näitab üles teadlikkust ja hakkab neid vastuvaidlematult järgima.