Moderna vaktsiini puhul on täheldatud kõrgendatud riski müokardiiti ning perikardiiti väljaarenemisel. Risk on kõrgem alla 30-aastaste meeste hulgas, mistõttu teatasid mitmed Põhjamaad sel nädalal, et lõpetavad Moderna vaktsiini kasutamise.

Näiteks Soome ja Rootsi piiravad Moderna kasutamist alla 30-aastaste hulgas, Taani ja Norra on otsustanud Modernat mitte kasutada alla 18-aastaste vaktsineerimisel.

Rootsi tervishoiuamtnikud teatasid samas, et suur enamus põletikujuhtumitest on kergeloomulised ja mööduvad iseenesest.

Islandil jätkub kaitsepookimine Pfizeri vaktsiiniga. Riigis on üle 88% üle 12-aastastest elanikest vaktsineeritud.

Island saavutas üle 70% vaktsineerituse taseme esimeste riikide seas maailmas. Siiski jäi riik hätta augustis lahvatanud koroonapuhanguga, mis ajendas vaktsiinivastaseid väitma, et vaktsiinid ei toimi. See väide on aga poolik - vastab tõele, et augustis nakatusid Delta viirusega enam-vähem võrdselt nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata inimesed, kuid haiglasse sattusid vaktsineerimata elanikud neli korda suurema tõenäosusega ning hingamisaparaadi alla suisa seitse korda suurema tõenäosusega (1). Vaktsineerimisedu tõestab ka see, et 366 000 elanikuga saareriigi suremusnäitaja on püsinud alates augustist nullis. Riiki sisenejad suunatakse karantiini ning väga täpselt on õnnestunud pisikeses riigis silm peal hoida haiguskollete tekkel.

Eesti Ravimiamet teatas sel nädalal, et Eestis pole südamelihas- või südamepaunapõletiku vaktsiini kõrvaltoimena registreeritud.