"Inimesed ei tohiks alahinnata Hiina inimeste kindlameelsust Hiina suveräänsuse ning territoriaalsete õiguste kaitsmisel. Hiina taasühinemine peab kindlasti toimuma ning kahtlematult see ka tuleb," kõneles Xi Jinping täna Hiina vabariigile alguse pannud Xinhai revolutsiooni 110. aastapäeval.

Xi vältis Taiwani jõuga ähvardamist. Xi loodab Taiwani Hiinaga taasühendada Hongkongiga sarnasel põhimõttel. President sõnas, et Taiwani küsimus on Hiina siseasi ning ta ei luba välist sekkumist.

Kõne järgnes kolmapäevasele Taipei julgeolekufoorumile, kus Taiwani president Tsai Ing-wen lausus maailmale, et Taiwan püüab vältida sõjalist konflikti Hiinaga, kuid teeb kõik mis nende võimuses, et kaitsta oma demokraatliku eluviisi. Riigi kaitseminister Chiu Kuo-cheng ütles samal foorumil, et Hiina on võimeline Taiwani sisse tungima aastaks 2025.

Minister teatas ka, et kahe riigi omavahelised pinged on 40 aasta tipp-punktis. Taiwani kaitseministri hinnang järgnes sellele kui Hiina saatis sel nädalal Taiwani kaitsetsooni 150 sõjalennukit. Samal ajal selgus sel nädalal, et USA eriväelased on Taiwanis juba aasta jagu alaliselt paiknenud.

Taiwan iseseisva riigina tegutsenud juba aastast 1949. Hiina keskvalitsus näeb aga Taiwani osana Hiinast.