Norra Nobeli komitee sõnul on Ressa ja Muratov kõigi ajakirjanike esindajad, kes seisavad sõnavabaduse eest maailmas, kus demokraatia ja ajakirjandusvabadus on üha halvemas seisus.

Ressa kasutab väljendusvabadust, et paljastada võimu kuritarvitamist, vägivalda ja kasvavat autoritaarsust oma kodumaal Filipiinidel. 2012. aastal kaasasutas ta digitaalse uuriva ajakirjanduse ettevõtte Rappler.

Ajakirjaniku ja Rappleri tegevjuhina on Ressa näidanud, et väljendusvabaduse kartmatu kaitsja. Rappler on pööranud kriitilist tähelepanu president Rodrigo Duterte režiimi mõrvarlikule narkootikumide vastasele võitlusele.

Muratov on kaitsnud aastakümneid sõnavabadust Venemaal üha keerulisemates tingimustes. 1993. aastal oli ta üks sõltumatu ajalehe Novaja Gazeta asutajatest.

Novaja Gazeta faktidel põhinev ajakirjandus ja professionaalne ausus on teinud sellest tähtsa informatsiooniallika Vene ühiskonna tsenseeritavate aspektide kohta, mida muu meedia harva mainib. Alates asutamisest on tapetud kuus Novaja Gazeta ajakirjanikku.

Vaatamata tapmistele ja ähvardustele on Novaja Gazeta peatoimetaja Muratov keeldunud ajalehe sõltumatusest loobumisest. Ta on järjekindlalt kaitsnud ajakirjanike õigusi.

Vaba, sõltumatu ja faktidel põhinev ajakirjandus aitab kaitsta võimu kuritarvitamise, valede ja sõjapropaganda eest. Norra Nobeli komitee on veendunud, et väljendus- ja informatsioonivabadus aitavad kindlustada informeeritud avalikkuse.

Need õigused on demokraatia eeldused ning kaitsevad sõja ja konflikti vastu. 2021. aasta Nobeli rahupreemia Maria Ressale ja Dmitri Muratovile on mõeldud rõhutama nende põhiõiguste kaitsmise tähtsust.